Ziarul de Duminică

Când împlineşti 70 de ani…/ de Ziarul de duminică

Când împlineşti 70 de ani…/ de Ziarul de duminică

ECOURI

Autor: Ziarul de Duminica

22.06.2012, 00:03 73

Cu relativă întârziere ne ocupăm în acest număr al ziarului de câteva apariţii dinaintea acestui an ale admirabilei colecţii "Seria aniversară" a Editurii Paralela 45, apariţii ale căror ecouri nu s-a stins câtuşi de puţin. Seria, cum se ştie, se ocupă de mari personalităţi ale culturii noastre, scriitori în majoritate, care au ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani. Un omagiu bine meritat. Toate volumele apărute, cele prezentate deja de noi despre Eugen Negrici, Mircea Ivănescu, Nicolae Manolescu, Mircea Martin şi alţii, dar şi cele de care ne ocupăm în acest număr, au structuri asemănătoare: evocări, schiţe de portret, dialoguri şi interpretări. La alcătuirea volumelor participă scriitori din toate generaţiile. În mod cert este o iniţiativă care merită toate aprecierile.

Virgil Nemoianu - 70. Coordonator: Iulian Boldea. Virgil Nemoianu este profesor universitar stabilit în Statele Unite de mulţi ani. Deşi este considerat, în general, un specialist în literatură comparată, activitatea sa intelectuală acoperă un domeniu mult mai larg de preocupări şi realizări. Filozofia gândirii sale îl plasează în zona comună a neo-platonismului şi a neo-kantismului, pe care le-a transformat într-un instrument menit să clarifice şi să cuantifice asperităţile şi chiar absurdităţile modernismului şi ale postmodernismului. Volumul reuneşte, alături de câteva sumare date biobibliografice, un interviu, un studiu amplu al lui Virgil Nemoianu despre Kafka, fragmente dintr-un memorial de călătorie, precum şi evocări, studii şi articole despre omul, criticul literar şi comparatistul de la Catholic University of America. Cartea este întregită de o bibliografie a textelor publicate în România de Virgil Nemoianu.

Ion Pop - 70. Volum coordonat de Sanda Cordoş. Profesorul Ion Pop este cel care a devenit, aşa cum remarca Petru Poantă, "autorul şi proprietarul de fapt al brevetului Echinox". Creator al unei adevărate şcoli literare care pleacă din mediul universitar clujean, Ion Pop este un critic şi un istoric de prim rang al literaturii române postbelice, cel mai important specialist în studiul avangardei. Volumul conţine evocări, portrete şi lecturi ale omului, profesorului, criticului Ion Pop, ca şi un dialog inedit Ion Pop - Sanda Cordoş. Printre semnatari: Ana Blandiana, Dinu Flămând, Mircea Martin, Simona Popescu, Mircea Muthu, Horea Poenar, Alex Goldiş, Livius Ciocârlie, Andrei Terian, Gheorghe Perian, Paul Cernat, Irina Petraş, Ion Bogdan Lefter, Călin Teutişan.

Dan Brânzei - 70. Volum coordonat de Alexandru Negrescu. "Dacă eu m-am îndrăgostit de Dan Brânzei, în urmă cu aproape 20 de ani, a fost tocmai din cauza că am întâlnit primul profesor de matematică cu care am discutat normal, despre ceva pe care toţi profesorii de matematică îl consideră extraterestru. Adică, matematica extrem de abstractă şi greu de înghiţit pentru copii sau tineri, care numai la matematică nu se gândesc. Niciun profesor, pe vremea când eram elev în primii ani, nu îmi spunea că, de fapt, matematica este ceva pe care îl putem vedea peste tot, există peste tot, numai că cineva trebuie să ne arate pe unde ar fi. Acest mod de a gândi metodica sau didactica învăţării nu este nou, dar foarte puţini l-au aplicat în timp. Asta mi se pare contribuţia de boltă a lui Dan Brânzei, că matematica este parte firească a vieţii noastre. Dan Brânzei este unul dintre cei care, cu modestia pe care i-o cunoaşteţi, au pus bazele unor concepte practice de învăţare a matematicii în ultimii 17-18 ani. Şi lui îi datorez conceptul de Mate 2000. Lui îi datorez faptul că, prin propriul său exemplu, este nevoie de metodică în predarea matematicii, că nu e de ajuns numai ştiinţa în sine, pe care o ţinem să o ferim de praf dacă nu o introducem în viaţa reală." - Călin Vlasie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO