Ziarul de Duminică

Cand principesele devin sotii

Cand principesele devin sotii
20.06.2008, 21:07 38

"Mama era de parere ca printesele trebuie sa se casatoreasca de tinere. Cand trec de douazeci de ani, spunea ea, incep sa gandeasca prea mult, sa aiba prea multe idei ale lor, ceea ce incurca tot." Asa se face ca Maria e scoasa in lume de foarte tanara, inainte de a implini 16 ani.

Si... "tinerii au gasit prilej, nu unul, ci mai multi, sa-mi dea a intelege ca eram cu totul pe placul lor". Si printul a venit mai repede decat se astepta. Chiar daca nu cel asteptat.
La Elisabeta, in schimb, nu a venit asa de repede, ba chiar parea sa nu mai vina. "Daca nu te mariti, nu inveti sa cunosti marile dureri ale vietii, dar nici toata bucuria ei", ii spunea adesea Maria de Wied, mama ei. Dar au trecut 26 de ani pana cand "cel asteptat" a sosit. "Era un om cu infatisare potrivit de inalta, cu parul si sprancenele negre, cu ochii albastri, nas vulturesc, mustatile moi si barba mijinda." Era Carol al Romaniei. Cel care pusese la cale intalnirea celor doi fusese printul de coroana Frederick al Prusiei. El si parintii lui Carol. Mama lui ii trimisese o fotografie a Elisabetei. "Chipul ei mi-a facut o impresie foarte placuta, ii gasesc expresia dragalasa si simpatica", scrie Carol. "Ea e draguta, placuta si fizionomia ei arata bunatatea inimii sale; e foarte culta si chiar exceptional de bine inzestrata... Printesa exceleaza si in cunoasterea limbilor", ii scrie Carol Anton, tatal. Si cei doi tineri incep sa-si trimita scrisori si fotografii.
Nu se iese astfel din tipicul epocii, adica al casatoriilor aranjate de parinti. Nici chiar in cazul Mariei. Aceasta abia iesise in lume si a si fost luata de printul ei, Ferdinand, care venea ranit de dragoste de Elena Vacarescu. Legatura lor o face imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei, care, ajutat de ducesa de Edinburgh, germanofila infocata, ii rapeste reginei Victoria a Angliei placerea de a aranja si viitorul Mariei, eventual langa George, fiul lui Eduard, principe de Wales.
Din dorinta altora se nasc si intalnirile "intamplatoare". A Elisabetei cu Carol are loc in octombrie 1869, la Colonia, inaintea unui concert al Clarei Schumann, la care cei doi nu se mai duc dupa ce principele ii cere principesei mana, vorbindu-i "de tara aceea exotica devenita tara sa, de intinsele ei campii, de muntii salbatici, de taranii imbracati din cap pana in picioare in alb, de infatisarea lor grava si obiceiurile lor simple... L-am ascultat cu interes, uluita si fericita...". Maria il cunoaste pe Ferdinand la castelul Wilhelhohe, al lui Wilhelm al II-lea, unde acesta o invitase anume pe ducesa de Coburg cu cele doua fiice mai mari ale sale, Maria si Ducky. "Printul mostenitor al Romaniei era un tanar frumos si sfios... Nu ne spuse nimic despre Romania si nici eu nu-l intrebai nimic despre acea tara indepartata, nestiind tocmai bine unde se gaseste..." Prima intalnire a celor doi, in cel de-al doilea caz, nu produce nimic. Abia a doua, in primavara lui 1892, la Munchen, aduce un "Da" sfios al ei la cererea la fel de sfioasa a lui: "Eram amandoi tineri, plutea dragostea in vazduh, era primavara si pe fata mamei se citea o asteptare fericita". Amandoua principesele, dupa ce au spus da, au fost ingrozite de ceea ce au facut.
Dar... urmeaza nuntile. La 15 noiembrie 1869, la castelul Neuwied, a lui Carol cu Elisabeta, in prezenta reginei Augusta a Prusiei, a trimisilor extraordinari ai lui Napoleon al III-lea si Alexandru al II-lea, iar la 10 ianuarie 1893, la castelul de la Sigmaringen, a lui Ferdinand cu Maria, in prezenta lui Wilhelm al II-lea, a printului de Walles... Apoi vin calatoriile lungi, prin Viena, pe la Franz Josef, spre o tara necunoscuta... "Nu este o soarta mai dificila in lume decat aceea a unei tinere principese straine care-si face intrarea in capitala sa."
Pana la urma, au reusit amandoua. Una acceptandu-si rostul in tacere si creatie poetica, cealalta schimband realitatea data, punandu-si amprenta asupra tuturor caselor in care a locuit, impunandu-se cu personalitatea sa tuturor si fiind pana la urma regina tuturor, neuitand ca era in acelasi timp femeie. Si frumoasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO