Ziarul de Duminică

Carmina Burana în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova/ de Irinel Anghel. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

06.06.2014, 00:03 245

Avem nevoie de extra-ordinar? Bineînţeles. Tindem în permanenţă către depăşirea limitelor, a ne-cunoscutului, ne-obişnuitului şi ne-încercatului, către forme grandioase de manifestare şi punere în valoare a expresiilor artistice, a creativităţii.

Cu siguranţă aşa gândeşte şi directorul Operei Române Craiova, domnul Antoniu Zamfir, care a organizat un eveniment memorabil pentru publicul craiovean, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova care s-a implicat în buna realizare a spectacolului muzical-coregrafic Carmina Burana, neprecupeţind nici un efort.  „Zilele Craiovei” s-au încheiat astfel cu o producţie de anvergură  antrenând Orchestra, Corul şi Baletul Operei Române Craiova, un cor de copii şi solişti excepţionali: soprana Diana Ţugui, a cărei sensibilitate a interpretarii pliată pe o calitate impecabilă a vocii a cucerit necondiţionat admiraţia spectatorilor, baritonul Ştefan Ignat ale cărui prezenţă şi puternică voce sunt predestinate creaţiilor de amploare si de succes şi tenorul italian Alessandro Carmignani cu un timbru plin de farmec, potrivit partiturii încredinţate vocii sale. Un alt invitat italian, dirijorul David Crescenzi a strălucit la pupitrul lui punând în mişcare prin energia şi implicarea sa, un mecanism artistic uriaş.

Carmina Burana rămâne o partitură ce atrage iniţiative de montare de mare cuprindere pentru un public larg. Spectacolul imaginat de Francisc Valkay şi colaboratorii săi a dat astfel posibilitatea celor 15.000 de oameni prezenţi în Piaţa Mihai Viteazul de a admira pe şi în jurul celor două scene, o desfăşurare complexă de forţe artistice şi de efecte speciale care au crescut la maximum interesul trezit de aspectele vizuale extrem de spectaculoase: cai de o impresionantă frumuseţe au făcut astfel parte din spectacol iar artişti acrobaţi, artişti ce lucrează cu focul, proiecţiile video şi focurile de artificii sincronizate muzical au creat un spectacol total care a electrizat publicul.

Spectacolul Carmina Burana a adus multă fantezie în mijlocul oamenilor şi acesta este un câştig imens. Ceea ce este iarăşi extra-ordinar este acest fenomen al ieşirii artei în spaţii publice care se răspândeşte peste tot, din ce în ce mai multe instituţii de spectacol alegând aceste soluţii de expunere. Prin acest spectacol, Opera Română Craiova a facut un cadou locuitorilor oraşului şi cu siguranţă a adus un aport substanţial şanselor pe care Craiova le poate avea în candidatura sa pentru Capitala Europeană 2021.

A fost încă o ocazie de a constata că acest oraş este viu, că este un spaţiu cultural de vizitat, un spaţiu ospitalier, plin de idei, de artişti şi organizatori pasionaţi ce au dorinţa de a le împărtăşi, de a le oferi celor din jur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO