Ziarul de Duminică

Carol al II-lea printre comunişti, bancheri şi suprarealişti

Carol al II-lea printre comunişti, bancheri şi suprarealişti
03.06.2010, 16:01 41

Ismail Kadare

Mesagerii ploii

Editura Humanitas Fiction

Tradus in zeci de limbi, Ismail Kadare este una dintre cele maiputernice voci ale literaturii europene contemporane şi primullaureat al Man Booker International Prize. Romanul de faţă a apărutin 1970, cu titlul "Cetatea", dar prima versiune definitivă,necenzurată, a văzut lumina tiparului abia in 1994 in Franţa, cutitlul de acum. Acţiunea se petrece in veacul al XV-lea. Locuitoriicetăţii de scaun n-au acceptat pacea otomană şi acum aşteaptăriposta imperiului. Capitularea pare doar o chestiune de timp, darcei asediaţi rezistă luni la rând, chiar şi lipsiţi de apă. "Oparabolă cutremurătoare despre nebunia şi ororile războiului, dincare nimeni nu iese invingător" (The London Review of Books).

Niall Griffiths

Sfârtecări

Editura Pandora M

Niall Griffiths (născut in 1966) a publicat până acum şaseromane, pentru unul dintre ele obţinând premiul pentru cea mai bunăcarte galeză a anului. Romanul de faţă, din 2000 (primul publicatde autor), este povestea unor dependenţi de droguri dintr-un orşelde coastă din Ţara Galilor. Lumea este văzută prin ochii unorconsumatori de stupefiante care "nu fac altceva decât să se apropiemetodic de moarte". Un roman scris in argou, cu personaje vii,fiecare cu povestea lui credibilă, fantasmele şi infrângerileproprii, chiar dacă existenţele lor sunt insuportabile. Traduceredin engleză de Ciprian Şiulea. P.S. realizat de ValentinProtopopescu.

Tzvetan Todorov

Viaţa comună

Eseu de antroplogie generală

Editura Humanitas

"Antropologia generală se situează la jumătatea drumului dintreştiinţele umane şi filosofie, fără a se opune niciuneia dintre ele,constituind mai degrabă o punte care le permite să se regăsească,sau un spaţiu intermediar care le facilitează articularea. (...)M-am folosit, pe o scară mai largă decât se obişnuieşte, de operelescriitorilor: poeţi, romancieri, autobiografi sau eseişti.Folosirea acestui material merită o explicaţie mai extinsă,deoarece poate fi percepută ca fiind neortodoxă atât despecialiştii in literatură, cât şi de profesioniştii ştiinţelorumane. (...) Operele literare au avantajul de a se adresa tuturor,deci a căuta gradul cel mai mare de inteligibilitate." Traduceredin franceză de Geanina Tivdă.

Franck Ferrand

Curtea doamnelor

I. Regenta neagră

Editura Curtea veche

Istoricul, scriitorul şi cronicarul Franck Ferrand este autorulmai multor lucrări publicate mai ales la editurile Flammarion şiPerrin. Preocupat de acurateţea faptelor istorice, el oferă, in"Regenta neagră", o naraţiune inflăcărată şielegantă."Regenta neagră" este prima carte dintr-o miniseriededicată intrigilor din Renaşterea timpurie franceză, o perioadăepică şi fastuoasă in care, sub domniile regilor Francisc I şiHenric II, se afirmă puterea câtorva femei de excepţie. In acestprim volum al miniseriei, regele Francisc I e preocupat mai mult deiubirile şi vânătorile sale decât de viitorul Franţei, problemelestatului rămânând in mâinile regentei Louise de Savoia, caremanevrează din culise. Traducere din limba franceză de MonicaGrădinaru.

Sergio Pitol

Love Parade

Editura ART

Sergio Pitol Demeneghi este un scriitor, traducător şi diplomatmexican născut in 1933 care a militat pentru drepturile omului. Lao petrecere desfăşurată in Mexic in octombrie 1942, cu artişti,politicieni şi militari, evrei germani şi presupuşi agenţi nazişti,este ucis exilantul Erich Maria Pistauer. Treizeci de ani maitârziu, Miguel del Solar, istoric la Universitatea din Bristol,incearcă să scoată la lumină adevărul care nu mai interesează penimeni şi descoperă un Mexic pitoresc şi cosmopolit, refugiu pentrurepublicani spanioli, suprarealişti francezi, comunişti germani şibancheri olandezi, Regele Carol al II-lea şi Elena Lupescu.Traducere din limba spaniolă şi note de Irina Dogaru.

Alexa Gavril Bâle

9 povestiri şi alte vise

Editura Grinta

Născut in 1963 in Făureşti, judeţul Maramureş, Alexa Gavril Bâleeste licenţiat in teologie greco-catolică şi autor a patru volumede poezie şi a două cărţi de proză. Cele nouă povestiri dinprezentul volum sunt, fiecare, nişte bijuterii literare, iar pentrucel care cunoaşte satul, oamenii şi graiul din Maramureş, lecturalor furnizează adevărate delicii lingvistice. "Iară-i sară. Ce m-oiface până mâine dimineaţă? Ii tare mult. Cât o lume... pustie...tare pustie şi neagră. Mai in cele sări, trecea Aviatoru pă lamine. Beam vin cald şi-mi zicea din război. Povestea grozav. Amu iirăcit. De vreo două zile. O făcut şi aprindere de plămâni. Ii putecuru a moarte, cum ar zice popa Tereş din Gerinţa". Sau: "InTăureni, sat pă râu in jos, o apărut, nu se ştie de unde, treiologi. O nimerit drept la moară. Tăurenii-s oameni răi. Zgârciţi şiinvidioşi. De mere unu la budă o dată, vecinu-su mere de două ori,să se vadă că trăieşte mai bine". Are dreptate Ion Mureşan când ilaşează pe Bâle in "rasa maramureşenilor" Nicolae Breban, AugustinBuzura, Ioan Groşan, Marian Ilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO