Ziarul de Duminică

„Cartea albă” a somelierului/ de Ziarul de duminică

„Cartea albă” a somelierului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

31.10.2013, 23:46 155

Sergiu Mihail Nedelea

Caietul Somelierului

Ghid pentru aspiranţi şi profesionişti

Editura Info Ploieşti

„Caietul Somelierului - Ghid pentru aspiranţi şi profesionişti” este prima carte destinată publicului larg. Puţinele cărţi de specialitate apărute până acum pe piaţa românească conţineau informaţie fie neactualizată, fie exprimată într-un limbaj accesibil exclusiv profesioniştilor. Cartea lui Sergiu Nedelea vine să umple tocmai acest vid informaţional, deschizând larg porţile cunoaşterii în complexul univers al vinului către publicul larg, indiferent de nivelul de iniţiere. În cele 205 pagini ale cărţii, găsim un bogat volum de informaţie structurat pe evoluţia cunoaşterii şi înţelegerii vinului din vie până în pahar. Pornind de la conceptele de bază ale viticulturii, cititorului i se oferă în primul capitol o trecere în revistă a sortimentului viticol autohton şi internaţional. ,,Notiţele” somelierului Sergiu Nedelea continuă apoi, în capitolul al doilea, cu explicarea criteriilor de clasificare a vinurilor, cu primii paşi în cunoaşterea secretelor vinificaţiei şi cu noţiunile de bază referitoare la îmbuteliere. Subcapitolul rezervat paharelor de vin este treapta de trecere la cel de-al treilea capitol – probabil şi cel mai captivant – dedicat iniţierii în meseria de somelier. Aici aflăm despre ustensilele şi ţinuta somelierului, aici desluşim mici secrete ale ,,bibliotecii senzoriale” şi tot aici primim noţiunile de bază ale servirii vinurilor şi ale asocierii acestora cu preparatele culinare.

Lucrarea se încheie cu un extrem de util glosar de termeni, precum şi cu un dicţionar al limbajului folosit în lumea vinului.

„Fără a-şi propune să fie un manual exhaustiv al domeniului, în cel mai strict sens al cuvântului, Caietul somelierului este exact ceea ce am semnalat pe coperta lui: un ghid, o culegere de noţiuni de bază utile atât celor care practică someleria, cât şi celor care doresc să se iniţieze în tainele ei. În România, vinul trăieşte azi o reală şi îmbucurătoare restauraţie. Avem vinuri din ce în ce mai reuşite, dar şi specialişti din ce în ce mai bine racordaţi la standardele moderne ale comunicării vinului.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO