Ziarul de Duminică

Cartea de arta

Cartea de arta

1. E. Manet, Dejunul pe iarba; 2. Jake si Dinos Chapman, Mari fapte impootriva celor morti; 3. Francis Bacon, Crucificare; 4. Marcel Duchamp, L.H.O.O.Q.

23.04.2009, 15:48 48

 

Anthony Julius
Transgresiuni, Ofensele artei
Editura Vellant, 272 de pagini, 79,90 lei
 
 
Intotdeauna au existat opera de arta transgresive: transgresiunile sunt la fel de vechi - aproape la fel de vechi ca regulile pe care le incalca sau moralitatea pe care o ofenseaza, ne spune autorul. Inca din Renastere, daca nu mai devreme, prerogativul artistului occidental a fost revolta impotriva normelor acceptate, impotriva traditiei insesi (chiar si a celei mai tendentios concepute). Dar realizarea propriu-zisa a unor astfel de opera a inceput sa defineasca proiectul artistic dea-bia dupa jumatatea secolului al XIX-lea. Manet este, in opinia autorului, pictorul care a inaugurat epoca transgresiva. "Aceasta epoca se apropie acum de sfarsit. Estetica transgresiva si-a epuizat potentialul. Creativitatea epocii s-a risipit". Incepand, prin urmare, cu momentul de explozie radicala si incheind cu acela al "dezumflarii" spiritului de fronda, Julius ne calauzeste prin lumea artei ultimilor 150 de ani, punctand momentele cele mai dizolvante, mai stridente, mai biciuitoare la adresa moralei commune si nomeleor artistice acceptate. Despre acest volum, haituitul Salman Rushdie spunea: "Informativa, combative si judicioasa totodata. Cu siguranta va da nasteri la dezbateri si dispute, dar va stimula si ceva mai rar si mai valoros: gandirea."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO