Ziarul de Duminică

CARTEA DE ECONOMIE / Pericole ascunse pentru economia globala

CARTEA DE ECONOMIE / Pericole ascunse pentru economia globala
30.03.2010, 15:55 314

David M. Smick
Lumea e rotunda
Editura Publica

Traducere de Ciprian Siulea. Cuvant inainte de DanPaul.
Lumea e rotunda a primit in 2009 medalia de aur din partea AxiomBusiness Book Awards, fiind considerata cea mai buna carte despreafacerile internationale, o carte esentiala pentru descifrarea uneilumi in care politica si politicile economice se intersecteaza.Bestseller confirmat de New York Times si Business Week, in doar unan de zile, "Lumea e rotunda" a ajuns la cel de-al saptelea tiraj.Patrundem, cu ajutorul lui Smick, in culise, acolo unde se iaudeciziile, fie ca e vorba de Europa, de Statele Unite sau deAsia.
In lumea financiara, ne spune autorul acestei carti, nimic nu seintampla liniar. Regula e cea a rasturnarilor de situatie:intoarceri si cotituri neasteptate, care adesea au nevoie demilioane de participanti ai pietei pentru a reconsidera adevaruriledevenite datate.
"Lumea de astazi nu are o doctrina financiara si nici macar vreunset de acorduri informale, cu care sa puna ordine intr-o crizafinanciara. In schimb, suntem obligati sa bajbaim si sa avansammilimetric, ca si cum am incerca sa facem o operatie pe creiercomplicata cu o mana legata la spate si cealalta imbracata intr-omanusa de box care nu ni se potriveste. Cartea mea pledeaza pentruo noua ordine financiara, aducand si sugestii pentru a supravietuiintr-o lume «rotunda»" (David M. Smick). "Lumea e rotunda este olectura esentiala pentru cei care doresc sa inteleaga functionarea,politica si pericolele sistemului financiar global. David M. Smicka facut apel la relatiile si experientele avute cu multi dintrejucatorii-cheie din finantele internationale pentru a produce ocarte revelatoare si usor de citit, iar rezultatul e unulextraordinar" (Alan Greenspan, fost presedinte al Rezervei Federalesi autor al bestsellerului "Era turbulentelor"). "David M. Smickintelege, ca nimeni altul, ca pietele financiare internationaledepind de politica si de pasiuni la fel de mult cum depind depoliticile financiare. Ceea ce scrie despre unde ne-am aflat siincotro ne indreptam merita atentie. Iar felul in care scrie neprovoaca atentia" (Lawrence H. Summers, fost secretar de stat alTrezoreriei SUA). "Lumea e rotunda. In cel mai bun caz, cu unsatelit performant vedem, pe rand, cate o jumatate din ea. DavidSmick ne-o arata insa in intregul ei: de la Washington pana laBeijing, dintr-un capat in altul" (Peter B. Kenen, PrincetonUniversity). "Subtilitatea analizei lui David Smick din Lumea erotunda se explica si prin pozitia pe care o ocupa in domeniulfinanciar, o pozitie cu care putini se pot lauda" (George Soros,Soros Fund Management).
David Smick este unul dintre cei mai inspirati strategi ai pieteifinanciare. La el apeleaza bancherii, politicienii si investitoriiimportanti. Specializat in strategii financiare, editor al revisteiThe International Economy, Smick este presedinte si CEO al firmeide consultanta Johnson Smick International, Inc. A fost seful decabinet al unui membru din conducerea Camerei Reprezentantilor. Incolaborare cu ambele tabere politice din Congresul Statelor Unite,a organizat o serie de intalniri la nivel inalt la care auparticipat sefi de stat, ministri de finante si guvernatori aibancilor centrale. Cotidianul Financial Times il considerainsiderul principal de la Washington in materie de economie,finante si comert. Articolele lui despre economia americana siinternationala sunt publicate de ziare si reviste importante,printre care Wall Street Journal, Washington Post si New YorkTimes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO