Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de filosofie
03.03.2009, 11:45 24

 

 
 

Nicolae I. Pillat

 

Siluete din familia Bratianu

Editura Vremea
„Prin familia mea – spune autorul - inteleg familia mamei, familia Bratianu. Pe cea a tatalui meu aproape ca n-am cunoscut-o. (...) Pentru ca fratele meu, sora mea si cu mine am fost crescuti inca de la nastere exclusiv in familia mamei. In paginile care urmeaza voi vorbi, deci, de familia Bratianu, de care se leaga intreaga mea copilarie. (…) Casa bunicii, in care am petrecut atatea clipe ale copilariei, nu mai exista de multi ani. Pe unul dintre trotuarele bulevardului Ion C. Bratianu (ce poarta numele bunicului), se afla o piatra memoriala, cu cateva cuvinte gravate care amintesc ca in acel loc se afla casa Bratianu. (…) Revad atat de limpede aceasta casa din Bucuresti, care nu era mare, nu era frumoasa, nu era luxoasa, dar care, in simplitatea ei, era pentru noi atat de calda si de primitoare." Traducere de Miruna Lepus. Editie ingrijita si note de Silvia Colfescu. Din pacate, ca in multe alte cazuri, cartea ar fi avut nevoie nu numai de ingrijirea atenta care exista, ci si de o prefata care sa-l prezinte pe autor – total necunsocut publicului larg – si relatiile sale de familie. Fragmentul din cartea Corneliei Pillat nu poate sta pe post de prefata decat pentru foarte putinii cunoscatori ai epocii.
 

Andrei Codrescu

 

Gaura din steag

 

Povestea unei reveniri si a unei revolutii

Editura Curtea Veche
Cartea a fost scrisa si publicata in 1990 si este cornica primelor zile ale Romaniei postrevolutionare si o introspectie in trecutul scriitorului. Ambele demersuri isi pastreaza prospetimea si dupa 20 de ani. Traducere din limba engleza de Ioana Avadani.
 

Constantin von Barloewen (coord.)

 

Cartea cunoasterilor

 

Conversatii cu marile spirite ale vremurilor noastre

Editura ART
Cartea este un fel de „biblioteca interculturala", un volum in care gasdim personalitati marcante ale secolului XX angajate intr-un dialog despre drepturile omului, globalizare, progres tehnologic etc. Apar: Regis Debray, Carlos Fuentes, Nadine Gordimer, Samuel P. Huntington, Julia Kristeva, Claude Levi-Strauss, Yehudi Menuhin, Amos Oz, Ilya Prigogine s.a.Coordonatorul volumului (in original mult mai mare) a fost profesor de antropologie la Karlsruhe, Germania. Traducere din limba franceza si note de Madalin Rosioru. Traducere din limba polona, postfata si note de Mihai Mitu. Cuvant inainte de Adam Michnik. Prefata de Janusz Drzewucki.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO