Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Suprematia americana si imperativele geostrategice

CARTEA DE ISTORIE/ Suprematia americana si imperativele geostrategice
05.05.2010, 16:17 54
Zbigniew Brzezinski
Marea tabla de sah
Editura Univers Enciclopedic
Fostul secretar de stat al presedintelui Jimmy Carter publicao carte in care se ocupa pe larg de schimbarea petrecuta in ultimuldeceniu al secolului XX in politica mondiala, cand s-au constatatrasturnari spectaculoase. Pana atunci, timp de o jumatate demileniu, state din Eurasia au dominat lumea. Lumea e dominata acumde un stat din afara Eurasiei, SUA. Faptul s-a petrecut dupaprabusirea si destramarea Uniunii Sovietice. "Cu toate acestea,spune autorul, Eurasia isi pastreaza importanta geopolitica. Nunumai extremitatea ei vestica - Europa - detine inca o mare partedin puterea economica si politica a omeniricii, dar partea eiestica - Asia - a devenit, in ultima vreme, un periculos centru decrestere economica si de sporita influenta politica. Prin urmare,problema modului in care America, angajata la scara planetara,poate face fata complexelor relatii de putere din Eurasia, ramanefundamentala pentru capacitatea SUA de a-si exercita suprematiamondiala." Cartea a mai aparut in romaneste, in urma cu cativa ani.Traducere de Aureliana Ionescu.
Domnique Colas
Dictionar de gandire politica
Autori. Opere. Notiuni
Univers Enciclopedic Gold

Dictionarul cuprinde 240 de intrari pentru autori, concepte siopere si permite abordarea istoriei gandirii politice indiversitatea ei. Este creata o imagine de ansamblu de la greci lapostmoderni. Bibliografiile de la sfarsitul fiecarei intrari facdin acest dioctionar un instrument eficient si totodata o lucrarede initiere, chiar de aprofundare a istoriei gandirii politice.Putem exemplifica. De pilda, termenul "autarhie" este este explicatintr-o propozitie foarte scurta (practic, toate intrarile sunttratate la fel): "Capacitatea unei cetati sau a unui stat de a traidin resursele teritoriului propriu". Dupa care urmeaza un articolconsistent enciclopedic, despre aparitia termenului, pareri,trimiteri, uneori chiar citate si bibliografie. Traducere deDumitru Purnichescu. Editia a doua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO