Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
08.04.2009, 14:39 32

 
 
Niccolo Ammaniti
 
Cum vrea Dumnezeu
Editura Humanitas Fiction
 
Eroii, tata si fiu, care isi duc existenta la periferia societatii, pun la cale devalizarea unui bancomat, impreuna cu doi prieteni saraci cu duhul. Dar in noaptea cu pricina intra intr-un vartej de intamplari cumplite. Un roman care a primit Premiul Strega in anul 2007, iar in 2008 a fost ecranizat in regia lui Gabriele Salvatores. Traducere din italiana de Gabriela Lungu. Romanul apare in colectia „Raftul Denisei". Din acelasi autor a mai fost tradus romanul „Mie nu mi-e frica", dupa care, de asemenea, a fost realizat un film.
 
 
Shusaku Endo
 
Scandalul
Editura Polirom
 
Romanul, aparut in 1986, descrie temerile si obsesiile unui scriitor in varsta de saptezeci si cinci de ani a carui viata este data peste cap cand sotia il acuza ca tot ce face el contrasteaza flagrant cu premisele pe care se intemeiaza scrierile sale. Shusaku Endo (1923-1996) a fost un scriitor japonez recunoscut pe plan international, cartile fiindu-i fie ecranizate, fie incununate cu importante premii. Traducere din limba japoneza si note de Andreea Sion.
 
 
Xiaolu Guo
 
Mic dictionar pentru indragostiti
Editura RAO
 
O chinezoaica aterizeaza in Londra. Un englez "aterizeaza" in viata. Un dictionar complet al tuturor nabadailor si neintelegerilor posibile intre doi indragostiti. Sau... o comedie romantica. Eroina e o tanara chinezoaica trimisa de parinti la studii in Londra. Adica in lumea civilizata! Dar cum englezii nu pot sa-i pronunte nici macar numele, ea si-l schimba: se va numi Z. Viata in capitala Angliei e plina de necazuri si surprize. Una dintre ele e intalnirea cu un... barbat. Din momentul in care acesta ii zambeste, ea descopera o lume cu totul noua, o lume foarte ciudata, plina de sex si libertate. Cum in Occident dragostea e vazuta altfel decat in China, chiar daca ai invata toate cuvintele englezesti care desemneaza acest sentiment, tot nu ai avea vreo sansa sa-l intelegi pe barbatul pe care-l iubesti. Traducere de Emanuela Soimaru.
 
 
Octavian Paler
 
Autoportret intr-o oglinda sparta
Editura Historia
 
Editia a doua. „In acest <<autoportret>> imi pun, mai explicit, o problema mai veche. Ce am in urma mea? O biografie? Sau un destin? Biografia mea n-are nimic spectaculos. Poate doar faptul ca am trait usor somnabulic, intre realitate si vis, sa fie interesant. Dar daca vad in urma mea, cum inclin sa vad, <<un destin>>, ma lovesc de alte intrebari. M-am inselat, oare, crezand ca destinul este, in buna masura, o consecinta a caracterului nostru? E adevarat ca ereditatea a jucat rolul de ursitoare si ca defectele mele au facut restul? In fine, e gresita sau nu convingerea mea ca destinul nu e ocult si tenebros, ci actioneaza la vedere prin amanunte de o teribila banalitate, perfect anodine, carora nu le-am dat, insa, importanta cuvenita?"
 
 
 
Carmen Musat
 
Strategiile subversiunii
 
Incursiuni in proza postmoderna
Editura Cartea romaneasca
 
Editia a II-a. Volumul este una dintre putinele abordari critico-teoretice sistematice ale prozei noastre postmoderne in general si ale prozei optzecistilor in special. Volumul e substantial si are meritul esential de a problematiza relatia dintre etic si estetic in proza romaneasca postmoderna, introducand rigoare si responsabilitate profesionala acolo unde multi obisnuiesc sa propuna aproximatii si improvizatii la indemana. Stilul are claritate si nerv, in acord cu tripla relevanta – teoretica, didactica si militant-critica – a lucrarii. Cartea este un reper in bibliografia obligatorie a postmodernismului romanesc.
 
 
Garth Stein
 
Enzo sau arta de a pilota pe ploaie
Editura Leda
 
„O carte care merita pusa alaturi de Pescarusul Jonathan Livingstone a lui Richard Bach, de Alchimistul lui Paulo Coelho si de Viata lui Pi a lui Yann Martel" (The Portland Oregonian). Enzo este diferit de alti caini: un filosof cu suflet aproape uman, a invatat o multime de lucruri stand toata ziua in fata televizorului sau ascultand cu atentie cuvintele stapanului sau, Denny Swift, pilot de curse in devenire. A inteles ca viata, la fel ca si cursele de masini, nu inseamna numai viteza. Folosind tehnicile necesare pe pista de curse, poti pilota cu succes printre toate problemele existentei. Traducere din limba engleza de Doina Doru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO