Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
07.05.2009, 14:24 38

 
Alexandru George
Opere alese
Oameni si umbre, glasuri, taceri
Institutul Cultural Roman
 
Editia de Opere alese ar urma sa numere 4-5 volume, in ordinea cronologica a compunerii scrierilor. Primul dintre volume cuprinde romanul inceput in 1955, abandonat („Faptul ca mi-am abandonat romanul reprezinta in viata mea unul dintre cele mai ciudate episoade, iar inconstienta cu care l-am tratat timp de trei decenii nu are nicio scuza, nici vreo explicatie"), amputat pentru editarea din 1996 si abia dupa interventia imperativa a lui Matei Calinescu (sustine autorul), tiparit in intregime de Editura Polirom. Editie revazuta si adaugita. Postfata de Alexandru George.
 
Daniel Banulescu
Cel mai bun roman al tuturor timpurilor
Editura Cartea Romaneasca
 
Romanul deschide o serie de autor in care, speram, vor fi retiparite unele dintre titlurile care i-au adus faima scriitorului. Cartea de fata a fost lucrata intre 2001 si 2008, iar „cel mai bun roman al tuturor timpurilor" la care se refera este Biblia. E un roman oarecum picaresc. Actiunea se petrece intre martie si octombrie 1989, la Bucuresti, si il are drept personaj central pe IF (Iarba Fiarelor), un individ omnipotent, inconjurat de borfati, care viseaza sa-l omoare pe Ceausescu la o vanatoare. Exista si un guvern din numbra, pregatit sa preia puterea, cu rude care traiesc sub Cismigiu. Atentatul esueaza, iar IF fuge in munti, inconjurat de securisti preoti. Comicul de limbaj face romanul excelent.
 
Stef Penney
Blandetea lupilor
Editura Polirom
 
Actiunea romanului se petrece in Canada secolului al XIX-lea, intr-o comunitate izolata, de imigranti europeni. Un adolescent dispare de acasa in ziua in care mama lui il gaseste mort pe prietenul acestuia, un negustor de blanuri. Baiatul e suspect de crima, apoi banuiala cade asupra unui vanator pe jumatate indian care pleaca in cauatrea adolescentului. Romanul a fost nominalizat la Orange Prize. Traducere din limba engleza si note de Anacaona Mindrila-Sonetto.
 
Jennifer Lee Carrell
Codul Shakespeare
Editura RAO
 
Este primul roman al acestei autoare care a mai publicat o carte de istorie, despre lupta cu variola la inceputul secolului al XVIII-lea. Romanul este un thriller. O profesoara de literatura engleza la Harvard, specialista in Shakespeare, ii daruieste unei prietene, care tocmai pusese in scena la Teatrul Globe piesa „Hamlet", o cutiuta de aur. Exact atunci izbucneste un incendiu devastator la Globe, in care profesoara moare la fel cum fusese asasinat tatal lui Hamlet. Secretele se dezvaluie dupa ce se dechide cutia. Un roman despre o opera pierduta a marelui Will si un asasin care isi ucide victimele copiind crime din piesele dramaturgului. Traducere din limba engleza de Corina Iulia Dobrota.
 
Michel Braudeau
Cafea
Cafenele
Editura ART
 
 
Michel Braudeau porneste pe urmele unei bauturi originare din Abisinia, cu virtuti spirituale descoperite din intamplare, pe care o cunoastem cu totii: cafeaua. Potiune magica pentru filosofi, elixirul diavolului pentru societate, cafeaua si-a infiltrat geniul vorbaret in mintile ganditoare ale Europei din Epoca Luminilor. Apoi, in cateva secole, a cucerit intreaga planeta. De la Venetia la Viena, de la Madrid la Lisabona, de la Praga la Saint-Germain-des-Pres, aceasta „pudra" in cautare de aventuri a ridicat pretutindeni temple in cinstea savurarii ei pagane, locuri in care oamenii se intalneau, discutau sau meditau: cafenelele. Traducere din limba franceza de Raluca Savu.
 
Tudor Dinu
Mihai Viteazul, erou al eposului grec
Editura Humanitas
Tanar doctor in filologie, autorul este lector la Universitatea din Bucuresti, unde preda limba si literatura greaca. Lucrarea de fata este cel dintai studiu complet a doua poeme inchinate voievodului roman de Stavrinos Vistierul si Gregorios Palamedes, autori contemporani cu evenimentele relatate, fapt care adauga importantei lor literare si un interes documentar de prim ordin. Tocmai acest fapt face ca studiul lui Tudor Dinu – doct, cu ample citate in greceste – sa se adreseze mai degraba specialistilor decat publicului larg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO