Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Doi mari critici literari in doua ipostaze diferite

CARTEA DE LITERATURA/ Doi mari critici literari in doua ipostaze diferite
09.12.2009, 15:20 66
Alex. Stefanescu
Jurnal secret
Dezvaluiri complete
2003-2009
Editura Corint
Editie de autor, ne varietur. Desene de Florin Stefanescu.Editia, definitiva din punctul de vedere al autorului, cuprindeinsemnarile din volumele "Jurnal secret", ilustratii de Ion Barbu,Editura Corint 2005 si "Jurnal secret. Noi dezvaluiri", ilustratiide Florin Stefanescu (Linu), Editura Corint, 2007, plus insemnarineincluse in vreun volum, din perioada 2008-2009. Relatari cu unumor debordant si acaparator, in care practic toate personajelesunt publice (oameni politici de prim rang, dar nu numai,scriitori, actori, jurnalisti, profesionisti media), toate vazutein imprejurari si ipostaze neasteptate. Sa speram ca autorul se varazgandi si va continua seria dezvalurilor secrete.
Nicolae Manolescu
Viata si carti
Aminitirile unui cititor de cursa lunga
Editura Paralela 45
"La ce sunt bune cartile? Povestea lui Don Quijote ne-aaratat, contrar opiniei comune, ca omul care citeste nu se alegeneaparat cu minitile ratacite, dar ca el se poate schimba cu totul,schimbandu-i si pe cei din jurul lui. Aceasta e ambiguitateaprofunda a unui roman considerat de multe secole paradigmaticpentru nebunia care-l cuprinde pe cel care traieste prea mult inmijlocul cartilor." Nicolae Manolescu aduna texte mai mult sau maiputin cunoscute, grupate in doua parti ("Scrisul si cititul" si"Cititul si scrisul"). Autorul marturiseste:
"Scriu fara dificultate. Dar rescriu, de obicei, de mai multe ori,orice text pe care-l consider important. Multi ma consideraspontan, desi reluarile acestea sunt un semn de elaboratie. Noroculmeu a fost dintotdeauna ca mi-a placut sa scriu. De aceea am siscris, se vede, atat de mult. Imi inving de fiecare data leneainnanascuta, silindu-ma sa duc la bun sfarsit ceea ce aminceput."
Nancy Huston
Linii de falie
Editura Leda
Romanul acesta a fost distins cu Premiul Femina in 2006, afost nominalizat la Premiile Goncourt si Orange, a fost tradus in27 de tari si ii apartine unei scriitoare canadiene nascute in 1953(este al unsprezecelea ei roman). Surprinde povestea a patrugeneratii, mergand pe urmele unui secret vechi de sase decenii,adica o poveste care se deruleaza invers, din 2004 spre 1944, inCalifornia, pe Coasta de Est a Statelor Unite, in Canada, inIsrael, la Munchen si in vremea celui de-al doilea razboi mondial.Un roman despre care s-a scris ca imbina ritmul alert al unuithriller cu complexitatea emotionala a unei povesti de familie.Traducere din limba engleza si note de Laura-Georgiana Fratu.
Cristian Tudor Popescu
Cuvinte rare
- poeziar -
Editura Polirom
Superb cuvantul inventat de Cristian Tudor Popescu pentru a-sidescrie acest ultim volum care aduna texte publicate (in generaleditoriale) in ziar de la ultimul volum aparut la aceeasi editurapana azi. Editoriale fiind, toate aceste texte, dincolo dedescrierea unei situatii anume, sunt foarte elaborate (desi autorullor le concepe cu o usurinta ce nu sta la indemana oricui) si vorsa sugereze o idee etica, iar de multe ori se incheie cu o sentintagreu de neacceptat. In egala masura, portretele sunt de o vioiciuneuimitoare, iar situatiile de un haz nebun. Dar ceea ce le face cuadevarat deosebite sunt imginile vii create si limba savuroasa.Publicistica nu la frontiera dintre junalistica si literatura, cichiar literatura.
Henry Miller
Opus Pistorum
Editura Trei
Traducere din engleza (americana), avertisment si note deRoxana Boboc. Prefata de Dan-Silviu Boerescu. Epilog de MiltonLubovitski.
Este vorba de un roman inedit al lui Henry Miller, descoperitsi publicat pentru prima oara in Statele Unite, in 1983, o carteexploziva, care are potentialul de a reintroduce ideea de cenzurape piata editoriala româneasca. Nu este vorba despre literaturaerotica, ci de o supradoza de pornografie de cea mai pura calitate.Romanul a fost scris intre anii 1941-1942 la Los Angeles pentru unprieten librar aflat la ananghie. Miller i-a incredintat treptat,pe masura ce scria, manuscrisul amicului sau, cu intentia ca, dinvânzarile lui, acesta sa-si poata sustine financiar libraria.Textul lui Miller a iesit la lumina mai târziu, devenind un clasical literaturii libertine. Cartea e un amestec de fictiune siautobiografie, intesata cu scene care depasesc granita obscenului."Pentru mine, obscenitatea este un lucru bun, pentru ca inseamna apovesti lucruri adevarate, iar mie imi place sa scriu desprerealitate si nu sa o ascund ipocrit". (Henry Miller)
Oana Stoica-Mujea
Regina Elfa
Cartea II
Editura Tritonic

A doua carte din seria "Dinastiile", de Oana Stoica-Mujea, areca personaj principal, dupa cum indica si titlul, pe regina elfaYassuna. Aceasta isi continua aventura si lupta cu fortelemalefice, dar mai ales duce un proces de adancire in propriafiinta, identificandu-se intr-o forma alegorica cu Moartea. Yassunaisi infrunta propriile temeri, se confrunta cu propriile stihii,pentru a putea renaste si a deveni regina peste toti elfii. Dincolode razboiul personal al reginei elfe, autoarea aduce in acest volumpersonaje noi. Finalul este in continuare deschis, ceea ce il facepe cititor sa astepte cu nerabdare urmatorul volum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO