Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Zece povestiri pentru zece filme

CARTEA DE LITERATURA/ Zece povestiri pentru zece filme
12.05.2010, 15:42 26
Chang-rae Lee
Zbor peste Long Island
Editura Humanitas fiction
Chang-rae Lee este un scriitor de origine coreeana, caretraieste in SUA de la trei ani. Inainte de a se dedica intotalitate meseriei de scriitor a fost analist financiar. Esteconsiderat unul dintre cei mai buni 20 de scriitori ai secoluluiXXI. Romanul de fata, cel mai cunoscut dintre cele scrise de el,surprinde ce se afla dincolo de confesiunea unui om aparentresemnat cu propria lui instrainare. Creand lumea lui Jerry Battle,un petic din Long Island undeva intre districtul Cheever si verdeleparadis disparut al lui Gatsby, Lee ofera instantanee spectaculoasedespre clasa de mijloc si despre cum se raporteaza personajul saula "norocul porcesc pe care-l poti avea intr-un macrocosmos plin delucruri fara nici o legatura cu tine". Traducere din engleza sinote de Carmen Patac.
Lily Prior
Ardoare
Un roman despre cum poti fi vrajit
Editura Leda
Dezamagit in dragoste si de refuzul ferm al unei femei pecare, totusi, n-o abordase niciodata, un cultivator de maslineitalian ajuns la disperare cumpara de la un negustor ambulant nisteseminte ale iubirii, fara sa-si imagineze o clipa dezastrul pe careil va produce. Femeia dorita scapa de vraja, in schimb seindragosteste de barbat o catarca. Romanul savuros are insa multealte ingrediente, inclusiv ideea unor crime pasionale. Lily Prioreste autoarea unor romane de succes traduse in mai multe limbi sieste o mare admiratoare a gastronomiei si cutlurii italiene.Traducere din limba engleza de Liviana Tane.
Mircea Daneliuc
Doua spalari pe cap
Proza scurta
Editura Curtea veche
Este al doisprezecelea volum de beletristica al autorului,care a mai publicat romane si piese de teatru (ultimele titluri auaparut la aceeasi editura). Volumul cuprinde zece povestiri: "BuonNatale", "Blatul", "Afaceri externe". "Doua spalari pe cap","Sighisoara", "Clasa I", "Telejurnal", "O zi buna", "Pirsing","Inapoi in Ithaca". In toate, actiunea se petrece in timpul nostru.In toate se remarca stilul inconfundabil al scriitorului Daneliucsi, mai ales, calitatile lui de regizor. Multe pagini par descenariu, cu notari precise, ca taieturi de brici, aproapeindicatii regizoarele pentru un viitor film. Sau poate chiarsunt.
Alexandru George
Opere alese
Pasii unui fantasticist
Povestiri
Institutul Cultural Roman
Editia a treia revazuta si argument de Alexandru George. Estevolumul al doilea din seria de Opere alese, care respecta ordineacronologica a scrierilor autorului si nu data aparitiei, ce, dinmotive independente de vointa sa, a fost mult amanata. Volumulcuprinde cele doua volume de proze scurte "Simple intamplari cusensul la urma" din 1970, si "Clepsidra cu venin" din 1971, laudatepentru caracterul lor "fantasticis" (cum le-a botezat SerbanCioculescu).
Paul Hoffman
Mana stanga a lui Dumnezeu
Editura RAO
Traducere din limba engleza de Laura Frunza. Paul Hoffman amai publicat alte doua romane (unul despre prabusirea sistemuluifinanciar mondial, un altul dspre experientele sale in film).Romanul de fata este primul dintr-o trilogie. Actiunea se petreceintr-un spatiu numit Sanctuarul Izbavitorilor, care seamana cu omanastire, dar si cu un lagar militar, in care pe vremuri au fostadusi baieti supusi unui regim de cruzime, pentru a servi CredinteiUnice impuse de un grup de fanatici. Dar unul dintre ei, care inmod evident are puteri magice, se revolta si evadeaza, impreuna cudoi complici. E cautat in ideea de a fi adus inapoi si a fi opritsa spuna lumii ce a vazut si trait. Intr-un anume fel, un romanfantasy simplist, cu intriga politista.
Eric Fottorino
Dezmierdare de catifea
Editura Trei

Félix Maresco are in jur de 40 de ani si este agent de asigurarila Paris. O munca fara prea mari surprize, o viata oarecummonotona, in care totul este calculat la detaliu. Este martorulunui incendiu si acest lucru ii trezeste amintiri tulburi, maiexact, sfarsitul tragic al propriului sau fiu, Colin. Copilul afost abandonat inca de la nastere de mama sa. Dorind sa suplineascaaceasta lipsa pentru fiul lui, Félix incearca sa-i «inventeze»,practic, o familie. Travestindu-se in femeie, incerca sa ii ofere,in acest fel, lui Colin, o «mama»: isi pune peruca, se epileaza pepicioare si la sprancene, foloseste rujul Dezmierdare de catifea...Romanul a primit Premiul Fran'ois Mauriac. Traducere din francezasi note de Marie-Jeanne Vasiloiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO