Ziarul de Duminică

CARTEA DE STIINTA/ 30 de adevaruri fundamentale si o droaie de minciuni

CARTEA DE STIINTA/ 30 de adevaruri fundamentale si o droaie de minciuni
26.11.2009, 14:18 109
Paul Ekman
Minciunileadultilor
Indicii ale inselatoriei incasnicie, afaceri si politica
Editura Trei
Minciuna este prezenta in toaterelatiile umane, de la cele institutionale la cele private. Unii oconsidera ca pe ceva ingrozitor, in timp ce altii, dimpotriva, otolereaza, atragand atentia asupra faptului ca, uneori, adevarulpoate fi folosit ca arma a cruzimii. Daca va numarati printre aceiacare prefera adevarul sau daca sunteti obligati prin profesie sadescoperiti adevarul, cartea de fata va ofera indiciile verbale,dar mai ales nonverbale ale minciunii. Limbajul trupului,intonatiile vocii, expresiile faciale etc. sunt prezentate detaliatde autor, specialist in cercetarea emotiilor si a comunicariinonverbale. "Oricine este sarguincios se poate folosi de lista deverificare a minciunilor din ultimul capitol, pentru a evalua dacaun mincinos este inclinat sau nu sa faca greseli. Pentru ca opersoana sa se descurce mai bine in identificarea indiciilor deinselatorie are nevoie de ceva mai mult decat sa inteleaga ceea ceam descris; o abilitate trebuie dezvoltata prin exersare. Insaacest lucru il poate realiza oricine isi dedica timp, priveste siasculta cu atentie, urmarind indiciile descrise in capitolele 4 si5. Si noi, ca si altii, am instruit oamenii cum sa priveasca si saasculte mai atent si mai precis, si cei mai multi chiar beneficiazade pe urma acestei pregatiri. Chiar si fara o asemenea instruireoficiala, oamenii pot exersa singuri, identificand indicii deinselatorie."
Paul Ekman este profesor depsihologie la University of California. De acelasi autor, laEditura Trei a mai aparut "De ce mint copii? Cum pot incurajaparintii sinceritatea". Traducere din engleza de MihaelaMazilu.
Dr. GordonLivingston
Prea devreme batran, preatarziu intelept
30 de lucruri adevarate pecare trebuie sa le stiti acum
Editura Humanitas
Traducere din limba engleza deDana-Ligia Ilin.
"Suntem ceea ce facem", afirmaconvingator Gordon Livingston, medic care a ascultat de-a lungultimpului cele mai intime secrete si necazuri ale oamenilor. Dinexperienta de o viata, a extras 30 de adevaruri fundamentale,transpuse in 30 de capitole elocvente, incisive si capabile sa neinspire, printre care: orice relatie e sub controlul persoaneicareia ii pasa cel mai putin; inchisorile cele mai sigure suntconstruite de noi insine; fericirea este riscul suprem; numailucrurile rele se intâmpla rapid; degeaba fugim de adevar; nu toticei care ratacesc se pierd; ne temem de alte lucruri decât artrebui; singurele paradisuri adevarate sunt cele pe care le-ampierdut.

"Eu sunt doar muzician siproducator de discuri. Nu sunt psihiatru si nu inteleg toatechestiile astea. Toti avem probleme. Dar exista o carte formidabilaintitulata Prea devreme batrân, prea târziu intelept. Ativazut-o? Cartea asta spune: Cele mai multe din traumele copilarieinu ne mai pot face nici un rau. Adunati-va si continuati-va viata,oameni buni!" (Quincy Jones)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO