Ziarul de Duminică

Cartea de stiinta

Cartea de stiinta
19.02.2009, 16:18 34

 
 
Susan Forward, Dona Frazer
 
Santajul sentimental
Cum sa te aperi cand alti oameni folosesc frica, obligatia si vina ca sa te manipuleze
Editura Trei
 
De foarte multe ori, relatiile noastre cu persoanele apropiate sunt parazitate de santajul sentimental, adica de o forma de manipulare care urmareste sa obtina supunerea noastra. Ceea ce stim mai putin este ca santajul sentimental functioneaza doar cand permitem oamenilor sa afle care sunt punctele noastre sensibile si cum sa fie folosite. Autoarele ne dezvaluie intr-un stil clar si alert psihologia santajistului si ne ofera mijloacele de a ne elibera de manipulare.
Susan Forward este o foarte cunoscuta psihoterapeuta si autoare de bestseller-uri cum ar fi "Barbati care urasc femeile si femei care-i iubesc". Locuieste si lucreaza la Los Angeles, California. Traducere de Marilena Dumitrescu.
 
 
 
 
Irina Petrea
 
Si tu poti fi Supernanny 2
 
Cu copilul la scoala
Editura Trei
 
A creste copii este un lucru riscant, caci reusita depinde de multa truda si grija, iar nereusita intrece orice alta durere, spunea Democrit. E trist si frustrant sa-ti vezi copilul nepasator sau, mai rau, dispretuitor fata de scoala si invatatura, dar, oricat ar parea de incredibil, nu e vina lui. Succesul sau la scoala si dragostea de carte depind in cea mai mare masura de educatia pe care noi, ca parinti, i-o dam in primii sapte ani de viata, de mediul familial pe care i-l oferim si de valoarea pe care noi insine o acordam cunoasterii. Averile se cladesc si se pierd, ne inalta si ne coboara, ne fac puternici si ne nimicesc. Singura, comoara mintii sporeste, nu e niciodata in pericol sa se piarda si poate fi daruita zilnic, fara grija ca se imputineaza. "Si tu poti fi Supernanny - Cu copilul la scoala" este cel de-al doilea volum al seriei inaugurate de Irina Petrea, din care face parte si cartea "Si tu poti fi Supernanny - cum sa-ti cresti bine copilul" si isi propune sa ia in discutie principalele probleme ale copilului la scoala. De asemenea, ofera sugestii utile pentru parinti si pentru cei care se ocupa de cresterea copilului-scolar. Performantele copilului in scoala sunt o prioritate pentru parintii constiinciosi, iar problemele legate de studiu si disciplina nu sunt nici putine, nici usoare si, mai ales, nu au intotdeauna cauze evidente. Chiulul, temele, notele, examenele si violenta in scoala sunt subiectele cel mai des aduse in discutie la sedintele cu parintii si la cabinetele de consiliere. Parintii asteapta solutii-miracol la problemele lor cand, de fapt, acestea sunt problemele copiilor lor. Parintii obisnuiesc sa se intrebe de ce, oare, imi face copilul meu probleme in loc sa se intrebe de ce are copilul meu probleme?
Copilul nu e un robotel pe care il repari daca se strica, nici o fiinta ce trebuie dresata si adusa la obedienta totala. E o persoana aflata in crestere, ce are nevoie de afectiune, ocrotire si, da, instruire pentru a se putea dezvolta normal, pentru a putea sa-si valorifice cat mai bine potentialul de care dispune. Performantele sale scolare nu depind numai de inteligenta lui, ci si de mediul familial in care creste, precum si de scoala pe care o frecventeaza, prin urmare, are nevoie ca familia si scoala sa coopereze strans. Din pacate, la noi, se intampla adesea exact pe dos si elevul devine o minge de fotbal in meciul dintre parinti si cadre didactice. Cand miza este dezvoltarea copilului si devenirea lui, orgoliile nu-si au rostul. Pana la urma, orice copil este investitia cea mai importanta a oricarei societati si cu totii avem nevoie sa-l privim ca pe o responsabilitate colectiva.
 
 
 
Carl R. Rogers
 
A deveni o persoana
 
Perspectiva unui psihoterapeut
Editura Trei
 
Initiator al "psihoterapiei centrate pe client", Carl Rogers este autorul unor idei care dau continut abordarii umaniste in psihoterapia si psihologia contemporane: fiinta umana are o dimensiune pozitiva care este actualizata prin atitudinea de acceptare neconditionata din partea psihoterapeutului; operatioanalizarea psihoterapiei (cele sase conditii pentru schimbare); necesitatea interdisciplinaritatii (cu psihologia sociala, etologie, existentialism); importanta cercetarii empirice in psihoterapie. Cititorul gaseste sinteza acestor idei in prezenta carte. Carl R. Rogers (1902–1987) este considerat unul dintre cei mai importanti sase psihologi ai secolului XX. A fost premiat de catre American Psychological Association in 1956 pentru activitatea de pionierat in cercetarea empirica a psihoterapiei si in 1972 pentru intreaga activitate profesionala. Spre sfarsitul vietii, a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace. Traducere din limba engleza de Anacaona Mindrila-Sonetto. Cuvant inainte de Florentina Palada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO