Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte

Cartea in 100 de cuvinte

Click pentru imaginea marita

07.10.2008, 16:43 25

Milan Kundera- Arta romanului

Editura Humanitas

 
In Sapte texte relativ independente, Milan Kundera isi expune in acest eseu conceptia despre romanul european, "arta nascuta din raul lui Dumnezeu". Unul dintre texte ii este consacrat lui Broch, altul lui Kafka, iar de la primul la ultimul rand eseul este intesat de referinte constante la autorii care constituie stalpii istoriei personale a romanului: Rabelais, Cervantes, Sterne, Diderot, Flaubert, Tolstoi, Musil, Gombrowicz. "Lumea teoriilor nu-mi apartine, spune Kundera. Acestea sunt reflectiile unui practician. Opera fiecarui romancier contine o viziune implicita a istoriei romanului, o idee despre ceea ce este romanul: tocmai aceasta idee, inerenta romanelor mele, incerc eu sa o exprim." Traducere de Simona Cioculescu.
 
E.L.Doctorow- Billy Bathgate
Editura Leda
 
Billy Bathgate, un golanas indraznet de cincisprezece ani, ajunge unul dintre oamenii de incredere ai lui Schultz Olandezul, un gangster cu personalitate electrizanta. El patrunde astfel intr-o lume confuza si depravata, plina de violenta, a inaltei societati si a inaltei coruptii. Romanul
(publicat in 1989) a obtinut mai multe premii importante si este considerat o capodopera a crimei, iubirii, vietii si mortii. A fost ecranizat in 1991, in rolurile principale jucand Loren Dean, Dustin Hoffman, Steven Hill si Bruce Willis. Traducere din limba engleza si note de Mihnea Gafita.
 
Mirela Roznoveanu- Civilizatia romanului
O istorie a romanului de la Ramayana la Don Quijote
Editura Cartex
 
In 1983, autoarea (critic literar si romancier stabilit in 1991 la New York) publica un volum intai (Radacini) in care examina arhitecturi epice elaborate in civilizatiile hindusa, iraniana, egipteana, chineza, elina si
romana. Volumul al doilea (Arhitecturi epice), aparut in 1991, identifica arhitecturi romanesti in epoca crestinismului timpuriu, in Evul Mediu si in Renastere. Editia de fata aduna laolalta cele doua volume, cu revizuiri si adaugiri inerente.
 
Almeida Faria- Conchistadorul
Editura ART
 
DispariTia regelui portughez Dom Sebastiao, in 1578, in timpul unui razboi nesabuit cu maurii, infrangerea dezastruoasa a portughezilor si pierderea independentei nationale pentru 60 de ani, a dat nastere unui mit cu ecouri chiar si in zilele noastre. Exact in ziua de nastere a regelui, dar patru secole mai tarziu, va aparea in lume, in imprejurari fantastice, un alt Sebastiao, care, fizic, seamana perfect cu tizul sau, dar, din punctul de vedere al temperamentului si inclinatiilor, se afla la antipodul acestuia. Conchistadorul Sebastiao va merge din cucerire in cucerire. Traducere din limba portugheza si cuvant inainte de Micaela Ghitescu. Ilustratii de Mario Botas.
 
Peter Esterhazy- Harmonia caelestis
Editura Curtea Veche
 
Un roman enorm (peste 800 de pagini), istorie de familie, subiectiva si dramatica, dar si istorie a Ungariei si Europei, si in egala masura un impresionant poem epic, dominat de figura Tatalui. Un tata multiplicat in mii de ipostaze, caci nu doar tatal autorului este evocat aici, ci toti barbatii vechii familii aristocratice maghiare al carei descendent este autorul. "Este absolut indiferent cati copii si nepoti o sa aiba fiul, o parte din el ramane fiu pentru totdeauna. Iar in fata fiului intotdeauna merge un tata, la fel cum in fata cetateanului este prezent statul." Traducere din limba maghiara si note de Anamaria Pop.
 
 
Azar Nafisi- Citind Lolita in Teheran
Memorii despre carti
Editura RAO
 
Timp de doi ani, o curajoasa profesoara, pe nume Azar Nafisi, a adunat in secret, in fiecare dimineata de joi, sapte dintre cele mai devotate studente ale sale, pentru a citi operele interzise ale clasicilor occidentali (Jane Austen, Scott Fitzgerald, Henry James, Vladimir Nobokov). Lucrurile se petreceau in Iran, nu demult, dupa instaurarea fundamentalistilor la putere. Vietile fetelor se impletesc cu povestile pe care acestea le citesc. Toate faptele sunt reale, doar numele nu. Autoarea, care a predat timp de 18 ani literatura engleza la Universitatea din Teheran, traieste azi in SUA. Traducere din limba engleza de Silvia Osman.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO