Ziarul de Duminică

Cartea in lume

Cartea in  lume
20.01.2009, 15:47 30

 

Robert K. Wilcox
 
 

Target: Patton. The Plot to Assassinate General George S. Patton

 
Regnery Publishing, 2008
 

„S-a spus ca nu va mai exista niciodata un alt Patton. Timpul o va dovedi, cert este ca nu mai e nimeni ca el in prezent. Se pune de asemenea si intrebarea daca ar mai putea exista astazi vreun om de arme care sa inflacareze imaginatia publica asa cum a facut-o Patton. A fost, in multe chipuri, un mit. Si-a cultivat deliberat aceasta imagine, cu credinta ferma ca are puterea de a fi la inaltimea ei." Afirmatiile, scrise in 1970 de generalul I.D. White, unul dintre camarazii lui Patton, isi pastreaza si astazi valabilitatea. Trecerea anilor nu i-a stirbit cu nimic aura. In plus, generalul are probabil multi admiratori si imitatori, dar putini urmasi.

George Smith Patton s-a nascut in 1885 la San Gabriel (California). In timpul celui de-al doilea razboi mondial, a devenit un as al folosirii blindatelor, participand la campania din Tunisia (1942) si la ocuparea Siciliei (1943). Armata a III-a, pe care o comanda, si-a cucerit gloria in timpul luptelor pentru eliberarea Frantei. Patton a fost primul care a trecut fluviul Rin, in martie 1945. Pe cat de orgolios pe atat de impetuos, el isi inchipuia ca ar putea castiga razboiul aproape de unul singur. Dupa debarcarea din Normandia, exasperat ca aliatii britanici intarziau in opinia lui operatiunile trupelor sale, carora li se ordonase sa nu mai inainteze, a exclamat: „Lasati-ma sa continuu catre Falaise si ii voi arunca pe britanici inapoi in mare, ca sa aiba un nou Dunkerque". La sfarsitul conflagratiei, era considerat unul dintre cei mai carismatici, capabili si curajosi generali americani. Numit administrator al Germaniei infrante, Patton si-a exasperat superiorii facand observatii lipsite de tact in legatura cu pericolul sovietizarii Europei, intr-o perioada cand Occidentul depunea eforturi ca sa mentina bune relatii cu Moscova, in speranta desarta ca astfel Stalin ar putea fi imblanzit. In decembrie 1945, generalul a fost victima unui bizar accident de circulatie. S-a stins doua saptamani mai tarziu, in imprejurari la fel de ciudate, care au alimentat diverse zvonuri si speculatii.
Intr-un film din 1978 (The Brass Target, unde Patton este magistral intruchipat de actorul George Kennedy), era lansata ipoteza ca generalul ar fi fost asasinat in urma unui complot organizat de ofiteri americani care reusisera sa puna mana pe aurul lui Hitler. Cartea lui Robert K. Wilcox propune o versiune diferita a teoriei conspiratiei, imbinand rigurozitatea cercetarii istorice cu stilul fermecator al unui autor de romane politiste. Poate ca Wilcox, care a avut acces la documente recent declasificate si a discutat cu martori-cheie ai evenimentelor, nu elucideaza definitiv misterul disparitiei lui Patton, dar cel putin demonstreaza ca varianta oficiala are multe lacune. La urma urmei, o moarte banala si stupida nu se potriveste unui erou.
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO