Ziarul de Duminică

Cât e de frumoasă viaţa la 100 de ani!/ de Stelian Ţurlea

Cât e de frumoasă viaţa la 100 de ani!/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

11.11.2011, 00:04 91

Începe un şir de întâmplări care îi dau viaţa, şi aşa până atunci extrem de aventuroasă, peste cap. Întâi, ajunge în posesia unei valize cu cincizeci de milioane de dolari. Gangsterii care îi reclamă pornesc pe urmele lui, la fel şi poliţia. Gangsterii mor unul câte unul, poliţiştii sunt incapabili să afle ce se întâmplă. Norocul este din nou de partea bătrânului, cum i-a fost întreaga viaţă.

Aflăm că ajunsese, în tinereţe, printr-o întâmplare, un artificier extrem de bun, care ajunsese în America, la Los Alamos, dând sugestii de fabricare a bombei atomice, felicitat de vicepreşedintele care avea să ajungă pe neaşteptate preşedinte şi care îl trimite în China să ajute armata lui Cian Kai Shek. Aici o salvează de la viol pe nevasta lui Mao, dar cum nu suporta comunismul, traversează Himalaya, ajunge în Iran, unde dejoacă un complot împotriva lui Churchill şi se întoarce în Suedia. Suedezii nu-s capabili să profite de ştiinţa lui, dar e răpit de ruşi, să le spună şi lor secretul bombei.

Pe Stalin îl apucă pandaliile în discuţia cu el şi-l trimite în lagăr la Vladivostok, de unde scapă în timpul războiului Coreei, îi întâlneşte pe Kirm Ir Sen şi pe fiul care avea să-i urmeze după decenii, dar îl scapă de necazuri Mao, aflat în vizită, care îl răsplăteşte pentru salvarea soţiei. Talentul în arta exploziilor l-a făcut pe Allan Karlsson să traversează secolul cunoscându-i pe toţi cei care l-au influenţat şi să participe la majoritatea evenimentelor-cheie. E minunat să ajungi la 100 de ani!

Asta spune de la început Jonas Jonasson, jurnalist, consultant media şi producător TV, care, după ce a scris acest roman, s-a mutat în Elveţia, lăsând cartea să-şi găsească destinul. În scurt timp, romanul a devinit un fenomen de piaţă în Suedia, în 2010 a fost cea mai bine vândută carte, iar acum cucereşte inimile a milioane de cititori din lumea întreagă. Prin urmare e minunat să ajungi la 100 de ani, chiar dacă trăieşti într-un azil de bătrâni, cum se întâmplă cu Allan Karlsson, care însă detestă sindrofiile şi, pentru că află că i se pregăteşte sărbătorirea, fuge din azil, numai în şoşoni.

"Te-ai fi aşteptat să ia hotărârea asta din timp şi să le-o împărtăşească şi celor din jur, ca un bărbat adevărat. Dar Allan Karlsson nu era omul care să stea prea mult pe gânduri. Aşadar, ideea abia apucă să-i încolţească în minte, că el şi deschise fereastra camerei de la etajul întâi al căminului de bătrâni din Malmköping şi sări în stratul de flori. Manevra fu anevoioasă, dar nici nu era de mirare, fiindcă exact în ziua aceea Allan împlinea o sută de ani."

Ar fi nedrept să dezvăluim cum se încheie această carte minunată în curs de traducere în 20 de ţări şi în curs de adaptare pentru cinematografie.

Jonas Jonasson - Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut, Editura Trei. Traducere din suedeză şi note de Liliana Donose Samuelsson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO