Ziarul de Duminică

Cautarea identitatii

Cautarea identitatii
16.02.2007, 18:23 28

Expozitia deschisa de catre Razvan Neagoe la galeria Galateea, Focus, este una suficient de ampla si densa pentru a parea ca-i dilata misterios spatiul (cumva, in genul unui sarpe boa care a inghitit un elefant), nu numai datorita prezentei fizice a panzelor ample, virulente cromatic, care o populeaza, ci si din cauza resorturilor conceptuale largi care au dus la realizarea lor.

Expozitia contine un concentrat exploziv din preocuparile autorului presarate pe traseul riscant al definirii unei identitati viabile intr-un context ambiguu precum cel de azi, cand moartea artei s-a decretat de mult, valoarea de expunere a inlocuit-o pe cea de cult, iar comercialul si politicul sunt notiuni practic inseparabile de definirea actului artistic. Imaginile care ne intampina, percutante la nivel vizual si problematizante la nivel semantic, sunt un mixaj provocator intre zone distincte - prin traditie, stilistic si cultural - de bariere (aparent) de netrecut. Sloganuri publicitare si stenciluri agresive, marci ale vietii urbane si ale cotidianului postmodern dezabuzat in care traim, sunt juxtapuse motivelor populare preluate din covoarele taranesti sau epurei de icoana, iar balaurul Sfantului Gheorghe are ca pandant dragonul cool cu alura de tatuaj in lucrarea alaturata. Fina dantelarie de semne a epurei convietuieste cu brutalitatea semnelor de tipar ce compun un stencil cu inscriptia Urban Space, mai precis icoana, culcata la baza lucrarii, reprezinta solul (fertil) din care creste tulpina viguroasa a (florii) artei contemporane.
Sunt in fapt puse in relatie doua universuri, unul cu rezonante ancestrale si cel al contemporaneitatii, in care "identity" este o constructie publicitara. Mixajul dinamiteaza fara mila zona bunului-simt si a consensurilor cuminti in privinta valorilor sacre ale traditiei, zone vizitate in genere cu reverenta in aria culturala (vezi grupul Prolog). Figura Sfantului Gheorghe s-a contaminat de culorile violente ale artei urbane, iar o figura adoptand ambiguu deopotriva semnalmentele lui Mickey Mouse si pe cele ale lui Superman troneaza pe vechile ornamente murale ale cladirilor. Brutala si incomoda, expozitia ataca clisee instapanite de mult, plasand zone desemnate drept incompatibile una langa alta si invitandu-ne sa ne cautam o pozitie, o atitudine. Autorul nu ocoleste zona kitschului, desi nu acesta este tinta experimentelor sale, ci felul in care conlocuiesc valorile vechi si cele noi. Mereu legate de cautarea identitatii, lucrarile lui Razvan Neagoe ne amintesc ca traim intr-un spatiu al tuturor contrariilor si contrastelor, un spatiu in care termeni precum forma si fond, trendy si traditional, cliseu si cult al valorilor uneori se suprapun, alteori se contrazic, iar cateodata se completeaza in functie de situatie... In acest context, ne intrebam ce fel de balauri are de infruntat azi Sfantul Gheorghe?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO