Ziarul de Duminică

Ceauşescu – viaţa de după moarte a unui personaj fabulos/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

11.04.2013, 23:59 173

Philippa Gregory

Fiica eminenţei cenuşii

Editura Polirom

Traducere din engleză de Anacaona Mîndrilă. „Al patrulea roman din ciclul dedicat Razboiului celor Doua Roze aduce în prim-plan una dintre reginele mai puţin cunoscute ale istoriei: Anne Neville. Folosită din copilărie ca pion în jocurile politice ambiţioase ale tatălui ei şi aruncată necontenit între cele două tabere rivale din Razboiul celor Două Roze, Casa de Lancaster şi Casa de York, Anne Neville cunoaşte din plin suişurile şi coborâşurile roţii destinului. Vaduvă şi orfană la doar paisprezece ani, hotărăşte să-şi ia viaţa în propriile mâini, căsătorindu-se cu Richard, fratele regelui Edward al IV-lea. Această alianţă îi va aduce cele mai înalte onoruri – tronul Angliei –, dar şi moartea.”

 

Veronica Roth

Insurgent

Editura Leda

Traducere din limba engleză de Shauki Al-Gareeb. Continuarea bestsellerului „Divergent”, cu o poveste plină de răsturnări de situaţii. Într-un Chicago distopic, unde tinerii care au împlinit şaisprezece ani sunt obligaţi să aleagă una dintre cele cinci facţiuni, căreia ar trebui sa-i fie devotaţi pentru tot restul vieţii, Tris Prior continuă să-i salveze pe cei pe care îi iubeste, în timp ce caută răspunsuri la întrebări despre durere, iertare, loialitate, politică si iubire. În acest volum ea va continua să caute motivul morţii părinţilor ei şi să îi răzbune şi va fi în stare să-i trădeze pe cei dragi pentru a pune capăt războiului. Eroina trebuie să-şi accepte Divergenţa, transformată de propriile decizii.

Madeleine Davidsohn

Învaţă-mă să trăiesc

Editura Vremea

„Ani de zile m-a urmărit ideea că trebuie să scriu acest roman. Despre holocaust şi ororile acelei perioade există nenumărate cărţi. Reintegrarea supravieţuitorilor în societatea din care au fost alungaţi, ostracizaţi, condamnaţi la moarte, de fapt o problemă la fel de majoră, a fost abordată mult mai puţin în literatura actuală. Romanul Învaţă-mă să trăiesc îşi propune tocmai această temă. Aron, personajul acestei cărţi, reuşeşte să găsească undeva, în străfundul sufletului său, puterea de a-şi încropi din cioburile unei existenţe care părea fără sens şi fără speranţe un nou viitor. Pe măsură ce lucrurile încep să intre pe făgaşul normal, stafiile trecutului par să se îndepărteze.”

 

Nicolae Cristache

Un erou blestemat

Ceauşescu în toată măreţia şi sminteala sa

Editura enciclopedică

Publicistul şi scriitorul Nicolae Cristache a pătruns în interioarele gândirii liderului român, s-a identificat cu acesta şi dă literaturii un personaj fabulos. „Pentru a scrie romanul, Nicolae Cristache s-a documentat enorm şi s-a pregătit sufleteşte mulţi ani de zile. El a descoperit nu numai noi unghiuri de abordare a obsedantului şi complexului său personaj, ci şi fapte şi date inedite, nedezvăluite până acum. A scris romanul de mai multe ori, încercând mai multe tehnici literare. A ieşit o carte uimitoare, din care nu lipsesc: mitul iubirii pentru o singură femeie; de ce a refuzat 170 de miliarde de dolari, oferite de Jimmy Carter?; vina Anei Pauker; fata cea mică a lui Dej şi primii fiori pentru altă femeie etc. Un Ceauşescu – aşa cum nu l-a văzut nimeni.”

Olga Tokarczuk

Rătăcitorii

Editura ART

Traducere din limba polonă de Cristina Godun. Colecţia Desenul din covor

Romanul este câştigătorul Premiului Nike, cea mai prestigioasă recompensă literară din Polonia. „Rătăcitorii este un cabinet de curiozităţi literare, un amestec de povestiri, mărturii, poveşti orientale, anecdote, consideraţii morale şi filosofice, ţesute într-un ansamblu în care toate se leagă. De-a lungul paginilor, vizităm aeroporturi, săli de aşteptare, camere de hotel, muzee. Apar teme ce depăşesc motivul iniţial al călătoriei. Este vizibil în special gustul autoarei pentru monstruozităţi anatomice şi colecţii de organe anormale. Avem de-a face cu o operă originală, cu o lectură în acelaşi timp uşoară şi profundă, cu o scriitură erudită, dar neostentativă, care ne face să ne gândim la faptul că până şi cei mai înrăiţi sedentari, până şi cititorii cei mai dependenţi de fotoliul lor nu sunt altceva decât nişte călători în trecere pe pământ.”- Le Magazine Littéraire

 

Deborah Harkness

Cartea pierdută a vrăjitoarelor

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Oana Cristea. „În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă  în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 – aflat sub o vrajă. Deşi se trage dintr-un neam vechi şi celebru de vrăjitoare, Diana a renunţat de mult la moştenirea familiei sale în favoarea cercetării universitare şi a unei vieţi obişnuite, aşa că, după o analiză sumară, returnează manuscrisul. Dar descoperirea ei pune în mişcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotrivă demoni, vrăjitoare şi vampiri. Printre ei se află şi Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic. Relaţia care se înfiripă între cei doi ameninţă să spulbere pacea fragilă care domneşte de secole în lumea lor. O poveste romantică sofisticată şi plină de suspans îi uneşte în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului, între ale cărui pagini se află cheia unui trecut misterios şi a unui viitor nesigur.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO