Ziarul de Duminică

CICA NISTE SCRIITORI... / Castronul cu capsuni

CICA NISTE SCRIITORI... / Castronul cu capsuni
30.04.2009, 14:37 34

Am fost si eu o data tinut astfel ostatic. Octavian Paler statea la un birou pe care se aflau teancuri de carti de o inaltime ostentativa si o lampa electrica menita sa sugereze scrisul nocturn, iar eu ma foiam intr-unul din cele doua fotolii care flancau masuta din fata biroului.

Trecusera trei sferturi de ora de cand ascultam un discurs despre Oedip si Sfinx si tot nu gaseam prilejul sa-mi iau ramas bun si sa plec. Deodata, in incapere si-a facut aparitia Mariana, secretara lui Paler, cu un castron cu capsuni in mana. Peste capsunile proaspat si bine spalate, fusese presarat zahar din abundenta. Nu mi-a mai venit sa plec. Mariana a asezat castronul pe birou, in fata lui Paler, si a parasit tacuta incaperea.
Spre marea mea dezamagire, Octavian Paler a inceput sa manance capsunile de unul singur, continuandu-si dizertatia. Lua cate o capsuna cu doua degete, o baga voluptuos in gura si o strivea cu abilitate exact in pauza dintre doua fraze. Mustoasele fructe deveneau astfel un fel de semne de punctuatie ale interminabilului sau discurs. Timp de alte trei sferturi de ora, oratorul infatigabil din fata mea a inghitit astfel, una dupa alta, toate capsunile din castron, fara sa ma serveasca si pe mine macar cu una. La plecare, zapacit de ceea ce mi se intamplase, am gasit cu greu clanta de la usa.
La multi ani dupa consumarea acestui episod, citind Jurnalul lui Mircea Zaciu, am gasit o insemnare care mi-a atras imediat atentia: autorul povesteste cum, mergand in vizita la Octavian Paler, pe vreme cand Octavian Paler era redactor-sef la Romania libera, l-a gasit pe acesta cu un castron cu caise in fata. Cat timp a durat convorbirea – istoriseste vexat Mircea Zaciu – Octavian Paler a mancat imperturbabil toate caisele, fara sa-i ofere si lui macar una.
Intrucat cartea lui Mircea Zaciu a fost citita de multa lume, Octavian Paler s-a simtit dator sa explice, in presa, ca nu-si aminteste intamplarea si ca, daca lucrurile s-au petrecut cu adevarat asa cum le relateaza autorul jurnalului, a fost vorba, fara indoiala, de un accident, regretabil, dar lipsit de semnificatie. Oricine poate avea o data in viata – conchidea moralistul – un moment de neatentie.
 
P.S.: Fotografia lui Octavian Paler a fost realizata de Ion Cucu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO