Ziarul de Duminică

COLECTII/ Gemini – poetii remarcabili ai lumii

COLECTII/ Gemini – poetii remarcabili ai lumii
12.05.2010, 15:35 50
De mai multi ani, Editura Paralela 45 are o colectie de poeziebilingva, numita Gemini, in care au aparut mai bine de treizeci deautori romani (intre care Bacovia, Blaga, Doinas, Eminescu, Flora,Ioana Ieronim, Ileana Malancioiu, Calin Vlasie, Vasile Voiculescu)si straini (T.S. Eliot, Benjamin Fondane, Henri Michaux, Pessoa,Prevert, Rilke, Trakl, Verlaine, Vian, Montale s.a.). In generalsunt volumase format de buzunar, de sub 200 de pagini, majoritateain jur de 100 de pagini, cu o selectie drastica a versurilor.Colectia este coorodnata de Magda Carneci.
Umberto Saba - "Il Canzoniere. Cantonierul".Traducere din limba italiana de Ilie Constantin. Umberto Saba(1883-1957) este autorul unui singur urias volum de versuri,"Cantonierul", scris in peste o jumatate de secol, vreme in carefiecare nou ciclu s-a adaugat in uriasa sa opera lirica cu caracterdeschis. Selectia este precedeata de un text al traducatorului,intitulat "Cu fiica lui Umberto Saba", in care se fac precizari inlegatura cu disctiile celor doi pe marginea selectiei deversuri.
Arthur Rimbaud - "Une saison en enfer. Unanoptimp in infern". Traducere din limba franceza de Mihail Nemes.Cel mai important volum al poetului, care contureaza alchimiapoeticii sale, si in care se gasesc faimoasele versuri "Am inventatculoarea vocalelor! - A negru, E alb, I rosu, O albastru, U verde.- Am oranduit forma si miscarea fiecarei consoane si, slujindu-made ritmuri instinctive, imi faceam iluzii ca am inventat un verbpoetic accesibil, intr-o zi au alta, tuturor simturilor. Imirezervam dreptul de a-l talmaci eu."
Arthur Rimbaud - "Illuminations.Iluminatiile". Traducere din limba franceza de MihailNemes. Poeme in proza, neterminate, despre care nu se stie cuexactitate cand au fost scrise, creatii vizionare

Georg Trakl - "Sebastian im Traum. Sebastian invis". Traducere din limba germana de Mihail Nemes. Volumde versuri aparut in 1915, la aproape un an dupa moartea autorului.Poetul a fost dependent de droguri si a a vut numeroase caderipsihice, din toate nascandu-se o poezie de o mare profunzime siputere de sugestie, extrem de originala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO