Ziarul de Duminică

Colectii Seria Kundera

02.12.2005, 14:41 17

Milan Kundera nu mai trebuie prezentat publicului roman. Este un scriitor ceh foarte apreciat (singurul cu larga recunoastere internationala), stabilit in Franta (in 1975), care a scris in ceha si in franceza, a obtinut nenumarate premii si si-a vazut opera tradusa in numeroase alte limbi. Fiecare din cartile sale a provocat o dezbatere si in fiecare scriitorul isi analizeaza lumea descrisa si eroii constant din punct de vedere filosofic.

Editura Humanitas a initiat o serie de autor Kundera, in care a publicat pana acum: Gluma (traducere de Jean Grosu), Nemurirea (traducere de Jean Grosu), Iubiri caraghioase (traducere de Jean Grosu), Viata e in alta parte (traducere de Jean Grosu), Lentoarea (traducerea de Emanoil Marcu), Valsul de adio (traducere de Jean Grosu), Identitatea (traducere de Emanoil Marcu), Cartea rasului si a uitarii (traducere de Jean Grosu), Insuportabila usuratate a fiintei (traducere de Jean Grosu). Ne vom opri asupra catorva din aceste titluri.



Viata e in alta parte - Alegand lozinca insurgentilor Sorbonei din mai 1968 drept titlu, Kundera asaza destinul unei intregi generatii sub semnul esecului. Eroul sau, un poet, isi traieste dureroasa maturizare in epoca instaurarii regimului comunist in Cehoslovacia. Atras de marxism, devine prizonierul unui sistem care ii cere sa renunte la tot ce venerase. Puritatea lui se transforma in abjectie, odata cu denuntul prin care isi trimite prietena la inchisoare. Romanul nu a putut aparea decat in strainatate.



Valsul de adio - Primul roman al lui Kundera publicat dupa stabilirea in Franta. Personajul principal spune adio atat tarii sale, careia ii sunt consacrate toate gandurile, cat si iluziilor sale din tinerete. Iubiri frivole, ura, delatiune, vinovatie, raspundere.



Lentoarea. Primul roman scris de Milan Kundera direct in franceza, cu un subiect frantuzesc, cu sarcasme la adresa intelectualitatii pariziene contemporane. Punctul de plecare - o dezbatere despre hedonism. Actiunea se petrece intr-un castel frantuzesc, intr-o noapte de vara. Romanul a fost intampinat de o critica mai degraba rece.



Insuportabila uSurAtate a fiinTei. Un admirabil roman despre esecul unui cuplu care decide sa-si duca viata in Cehoslovacia comunista, dupa ce avusese prilejul sa se stabileasca in Occident si sa duca o viata in confort si fara probleme si care coboara tot mai mult pe treptele sociale, pe masura ce refuza sa accepte delatiunea. E cartea lui Kundera cea mai populara in Occident (dar despre care autorul insusi afirma ca ar fi cea mai slaba), dupa care, in 1988, Philip Kaufman a realizat un film. (S.T.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO