Ziarul de Duminică

CONCERT/ Abundenta de decembrie

CONCERT/ Abundenta de decembrie

1-3. Orchestra Nationala de Tineret din România; 4. Romanian Piano Trio (Fotografii de Virgil Oprina)

15.12.2009, 14:03 22

Din ratiuni ce tin de posibilitatile de stimulare aoptimismului, m-am oprit asupra unor initiative ce implicamuzicieni tineri, in acceptiunea cea mai larga a termenului, carese refera in mod deosebit la entuziasmul ca stare de spiritdominanta.

In aceasta idee m-am bucurat ca am revazut de doua ori peafisele lunii decembrie Orchestra Nationala de Tineret din România,acest tip de organism artistic colectiv care reprezinta chintesentaoptimismului fiind o entitate artistica infiintata la initiativavioloncelistului Marin Cazacu. Compusa din tineri instrumentisti cuvârste cuprinse intre 18 si 25 de ani si pregatita inca de lainfiintarea ei (in urma cu un an si jumatate, la Sinaia) deCristian Mandeal, orchestra functiona doar in contextulcantonamentelor de vara de la Sinaia, finalizate prin mai multeconcerte. Acum este rpimaoara când ii auzim si in alte contexte.Seriozitatea, avântul cu care participa acesti tineri muzicieni laactul artistic, potentialul unei orchestre "de proiect" ar trebuisa atraga si un public pe masura, eventual de aceeasi virsta, acelpublic nou de care avem atât de mare nevoie.

Daca ei nu reusesc inca sa actioneze si asupra structuriipublicului, cei care o fac sustinut de trei ani incoace suntRomanian Piano Trio, care au incheiat sâmbata la Bucuresti alpatrulea Turneu National MusicON LG. Alexandru Tomescu cu vioara saStradivarius-Elder-Voicu (care in afara faptului ca este uninstrument remarcabil, este si un extraordinar agent de PR),pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma au urcat pescena Salii Radio in tricouri colorate, reusind ceea ce se spune caeste aproape imposibil : sa umple aproape cele peste 900 de locuriale salii la un recital de muzica de camera, la care biletele aucostat intre 15 si 30 de lei.

Periplul lor muzical a cuprins 22 de concerte in intreaga tara,in orase cu o viata muzicala constanta (precum Iasi, Cluj,Timisoara si nu numai), sau in altele (precum Onesti, Bistrita,Brad sau Baia Mare) in care prezenta celor trei a reprezentat uneveniment in sine care a atras un public divers si avid de muzicaclasica.

"Am realizat ca aceasta editie a turneului MusicON LG este unacu totul speciala: munca noastra care a inceput in urma cu aproape5 ani a inceput sa dea roade. In toate salile in care am cântat, inlicee, in scoli, am fost primiti cu entuziasm, bucurie si multa,multa caldura de spectatori tineri, care iubesc muzica si frumosul.Am fost, alaturi de colegii mei, martor al unor momenteimpresionante: sali arhipline care se ridica in picioare, aplaudândmuzica lui Haydn si a lui Mendelssohn", a declarat Horia Mihail,pianistul formatiei.

Am vazut destui copii, elevi si studenti, dar si public matur,cunoscator la recitalul Haydn-Mendelssohn de la Sala Radio... M-amconvins inca odata ca lumea este incântata, ca isi doreste sa fiesurprinsa, chiar si in atât de previzibilul domeniu al muziciiclasice. Iar artistii, chiar daca unii dintre ei declara casuccesul nu ii intereseaza, vor fi intotdeauna mult mai fericitidaca vor avea sali pline si entuziaste, ceea ce a fost cazul lafinalul turneului Romanian Piano Trio din acest an. Cu siguranta,atmosfera acelei seri ii va determina pe cei trei sa continue si sareia, de fiecare data cu un entuziasm care nu vrea sa disparaindemnul din spotul cu care au inceput in urmi cu trei ani :"Asculta si daca ceea ce auzi este nevoia ta de muzica..."

OLTEA SERBAN-PARAU(n. 12 martie 1969)este muzicolog si critic muzical, actualmente redactorul-sef alpostului public Radio Romania Cultural, dupa ce a condus timp de 7ani postul particular Radio Romantic.Semneaza incontinuare rubrici saptamanale in Ziarul de Duminica siAdevarul literar.Activitatea ei publicistic"cuprinde peste 2.000 de articole aparute in presa scrisa,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni si programe de radiosi numeroase emisiuni si aparitii TV.Este semnataratraducerii si a articolelor privind compozitorii romani pentruLarousse - Dictionar de mari muzicieni, si responsabila cusectiunea muzical" a Dictionarului enciclopedic. Este membraa Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.A fost distinsa cu mai multe premii, printre care Premiulpentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Nationalal Audiovizualului in 2002 si Premiul pentru Publicistica alUniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO