Ziarul de Duminică

Concert: Cetatea muzicala

Concert: Cetatea muzicala
29.08.2008, 20:28 16

Cele doua se desfasurau in contexte diferite, primul, cel la care ne referim acum, fiind inclus in festivalul Cetatea muzicala a Brasovului. Petrecandu-se pentru a sasea oara in luna august la Brasov in organizarea Consiliului judetean Brasov si a Fundatiei "Sherban Lupu", festivalul a atras si de aceasta data seara de seara la eleganta sala Reduta un public numeros, compus atat din localnici, cat si din turisti.
Vorbindu-ne despre invitatii si profilul acestei editii, Sherban Lupu afirma: "Continuam cu muzica de camera, un program bazat pe piese celebre, dar, asa cum fiecare editie a avut o tema, de aceasta data dedicam atat un simpozion, cat si un concert, comemorarii a 125 de ani de la disparitia dintre noi a lui Ciprian Porumbescu. Un om care a fost un fel de flacara de inspiratie pentru contemporanii sai, pentru generatiile urmatoare si a carui prezenta a adus mai ales in orasul Brasov si in toata comunitatea culturala a Brasovului o energie muzicala extraordinara. Interpretii muzicii sale sunt pianista Ilinca Dumitrescu, soprana Mirela Zafiri, violoncelistul Mirel Iancovici si cu mine, unele fiind chiar piese inedite, absolut necunoscute ale lui Ciprian Porumbescu."
Ca un alt punct de interes, in afara de pianistul Ian Hobson, din Anglia, si de violoncelistul Mirel Iancovici, din Olanda, care sunt deja oaspeti frecventi ai acestui festival, au evoluat la aceasta editie si cativa tineri precum violonista Alda Dizdari din Albania (care de altfel a fost si eleva lui Serban Lupu in Statele Unite in urma cu mai multi ani, iar actualmente locuieste la Londra si este prim-violonista a cvartetului Alegri), o violista din Suedia, Ylvali Zilliacus (activa la Londra si la Stockholm) sau pianistul Sholto Kynoch (care are un festival al sau la Oxford, in Anglia si este profesor la Guildhall Scholl of Music). In afara repertoriului clasic, publicul a avut ocazia de a asculta si un repertoriu mai putin obisnuit in transcriptie pentru instrumente de coarde, una dintre aceste lucrari fiind celebra Sonata Kreutzer.
Recitalul la care am participat a fost sustinut de "veteranii" acestui festival, violonistul Sherban Lupu, violistul Mirel Iancovici si pianistul Ian Hobson avand in program lucrari mai rar cantate pe scenele noastre, precum cele semnate de A. Franchomme si C.V. Alkan pentru violoncel si pian si Trio op. 15 de Smetana. Reascultandu-i la Brasov pe cei trei muzicieni, posesori fiecare ai unei experiente de concert uriase, ne-am reamintit si alte concerte in care ne-au incantat prin arta constructiei, a sustinerii reciproce si a reliefarii esentialulului tematic, elemente fundamentale pentru rezistenta unui trio cu experienta..
Pentru definirea spiritului festivalului Cetatea Muzicala a Brasovului, o discutie mai veche pe care am avut-o cu violoncelistul de origine romana Marcel Iancovici cred ca este relevanta: "Genul acesta de festival, pe care il gasesc exceptional de bine pregatit la Brasov, se practica foarte des in restul Europei. Ideea este aceea de a reuni artisti animati de aceeasi dragoste pentru muzica de camera, eventual temperamente diferite, legati de prietenie sau pur si simplu de afinitatea pentru acest domeniu. Ii pui impreuna si vezi ce iese. Este exact contrariul fata de ceea ce stim noi, de muzica de camera profesionala serioasa, care a devenit deja este un fenomen aproape institutional, care necesita o munca asidua si regulata, multe zile, luni sau chiar ani. Ceea ce se incearca in festivaluri ca acesta este tocmai rezolvarea acestui conflict intre lipsa de timp pe de o parte si intensitatea si aderenta la lucru pe care fiecare muzician trebuie s-o aduca, pe de alta parte".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO