Ziarul de Duminică

Crăciunul din bibliotecă/ de Stelian Ţurlea

Crăciunul din bibliotecă/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.01.2012, 00:03 54

Posta Română ne mai face şi figuri, mai ales la sfârşit de an, perioadă extrem de aglomerată. Aşa se face că abia la începutul acestei săptămâni am primit un pachet frumos în care se găsea o carte pe care ar fi trebuit s-o primesc şi să v-o prezint dumneavoastră cel mai târziu în numărul din preziua Crăciunului. Şi încă la rubrica Eveniemnt editorial. O fac acum, la această rubrică, cu săptămâni întârziere şi cu scuzele de rigoare, dar cu gândul că o noutate editorială remarcabilă e bine să fie prezentată lumii oricând apare... sau o primeşti.

Este vorba de minunata carte a luiGerry Bowler- Enciclopedia Crăciunului,apărută la Editura Nemira, în traducerea din limba engleză a Adrianei Bădescu.

Gerry Bowler este un britanic doctor în istorie, profesor la Universitatea din Manitoba, Canada. "Cartea de faţă, spune el, îşi propune să reunească, într-un singur volum, toate variatele semnificaţii, simboluri şi expresii ale Crăciunului." Sub formă de dicţionar, Bowles adună un număr foarte mare de informaţii extrem de utile oricui, cunoscător, dar şi simplu cititor.

Crăciunul înfierbântă de veacuri imaginaţia oamenilor, care au creat mii de obiceiuri şi de obiecte pentru a sărbători Naşterea Domnului. Enciclopedia Crăciunului face un inventar irezistibil al acestora. În articole bine documentate, care ne poartă în vremuri apuse, dar şi în prezent, volumul trece în revistă filme, cărţi şi cântece care au înveselit atmosfera magică a Crăciunului. Pentru farmecul lui stau mărturie şi ilustraţiile. Aşadar, ocolul lumii într-o carte numai bună de pus sub brad, în seara de ajun…

În Republica Cehă, un copil urmăreşte un crap înotând în cada de baie; în Portugalia, un om încearcă să îmbete un curcan. În Ethiopia, bărbaţii strigă şi agită beţe. În Noua Zeelandă, membrii unei familii fac grătar pe plajă; în Danemarca, aprind o lumânare, iar în Mexic se plimbă pe stradă în urma unui tânăr cuplu aflat în căutarea unui loc în care să poposească. În Austria, personaje costumate alungă demonii cu ajutorul unor mături, în vreme ce în Canada, colindători gros îmbrăcaţi merg prin zăpadă, din uşă în uşă. În Japonia, cineva rezervă o masă la un restaurant scump, iar în China altcineva ocupă un loc într-o catedrală. Copiii de pretutindeni aşteaptă venirea lui Moş Crăciun, Tatăl Crăciun, Mama cea Bună, Tataia Îngheţ, Père Noël, Befana, Babuşka, Sfântul Nicolae sau Bătrâna Doamnă din Bethleem. O sumedenie de alte obiceiuri sugerează că, pe Pământ, e vremea Crăciunului.

Autorul speră că, în cele peste o mie de articole ale cărţii sale, fiecare cititor va găsi ceva care să-l încânte, să-l surprindă şi să-l amuze, şi că, indiferent de perioada din an în care s-ar afla, Crăciunul va dobândi pentru el noi şi mai bogate semnificaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO