Ziarul de Duminică

Crisalidele şi alchimia sufletului/ de Ziarul de duminică

Crisalidele şi alchimia sufletului/ de Ziarul de duminică

Crisalidele şi alchimia sufletului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.06.2012, 00:01 103

În urmă cu o săptămână, la Galeria Galateea din Bucureşti, a avut locvernisajul expoziţiei de ceramică şi sticlă semnată Marius Georgescu.

Expoziţia "Crisalide" se prezintă sub forma unui dialog între două materiale, ceramica şi sticla, care, prin culoare şi transparenţă, ne introduc într-un univers al metafizicii şi al simbolurilor. Crisalida, ca temă generică a expoziţiei, face trimitere, subordonându-se simbolului numărului treisprezece, la ideea stării de trecere între două faze ale existenţei - o moarte aparentă, o nemişcare în care, tăcut ,timpul transformă şi pregăteşte fiinţa pentru o nouă etapă a existenţei.

Marius Georgescu este absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Actualmente predă la Catedra de Ceramică-Sticlă din UAD Cluj.

"Tema crisalidei - spune artistul - se subordonează cifrei treisprezece, un număr al transformării. Este impulsul dat de creator spre a depăşi o etapă şi a începe o alta. El este numărul evaluării, cel care dă măsura maturării unui proces. Este factorul care transformă omida în cocon şi crisalida în fluture. Este catalizatorul împlinirii existenţei dar şi a morţii, deoarece începutul unei noi etape existenţiale înseamnă în acelaşi timp moartea celei care tocmai a trecut. Metafora coconului şi a crisalidei face aluzie la o metamorfoză lăuntrică a sufletului în care coordonata temporală este implicită şi devine unica direcţie în care se poate opera alchimizarea fiinţei. Silueta umană introdusă deliberat în spaţiul coconului exprimă momentul de percepţie a propriei noastre deveniri sau a propriei existenţe, a tot ceea ce se poate concretiza în afirmaţia «eu sunt». E teritoriul unde timpul îşi pierde unidirecţionalitatea şi devine spaţiul în care îl regăsim mereu pe acest «eu sunt», fie că aparţine trecutului, viitorului sau unei potenţialităţi niciând exprimate."

Despre creaţia lui Marius Georgescu, prof. univ. dr. Cornel Ailincăi scrie: " Marius Georgescu este un artist cenzurat, reflexiv, pentru care ideea se află mai întâi, ca generator ce motiveavă gestul facerii."

Expoziţia poate fi vizitata până sâmbată, 18 iunie 2012.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO