Ziarul de Duminică

Cu braţele ridicate spre cer

Cu braţele ridicate spre cer
27.05.2010, 15:54 36

Nicolae Uţică foloseşte cuvintemari pentru a compune un fel mesaje adresate intregii umanităţi.Versurile sale din volumul "Poeme", care este o antologie, ceea ceinseamnă o sinteză a unei lungi cariere poetice, atrag atenţiatocmai prin această retorică profetică.

Ca un iluminat aşezat pe trepteleunei catedrale, nedescurajat de surditatea lumii aflate in preajmă,autorul işi ridică braţele spre cer şi declamă fraze pompoase.Aceste fraze sunt lipsite de sens. Sau poate aşa ni se pare doarnouă, pentru că nu suntem in stare să le inţelegem:

"Frământările işi coboară măştile/comodităţile mentale ingheaţă/ graiul amuţeşte";

"La frângerea vieţii/ călare pe-orază verde a luminii/ sufletul se oglindeşte in/ speranţa albastrăa intoarcerii spre/ grădina regăsirii"

In realitate, le inţelegem foartebine, dar inţelegem şi faptul că nu este nimic de inţeles. Autorulse lasă transportat de propria lui gesticulaţie poetică, trăieşteun fel de beatitudine, rosteşte avântat, lipsit de spirit critic,toate cuvintele răsunătoare care ii vin in minte:

"Suferinţe izbindu-se de cer/colac de salvare/ braţe de muieri/ nonlume aprinsă de vaier/ nobiledezastre";

"Cimitirele justiţiei supreme/cufundate in albia neantului/.../ cădelniţarea gâtlejurilornevăzute/ aducând pâine şi indoială".

Cădelniţarea gâtlejurilornevăzute... O acţiune care nu are precedent in istoria poezieiromâneşti.

Anunţ

Alex. Ştefănescu nu mai lucreazăla "România literară". Noua sa adresă poştală este:Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Cea electronică rămânealex2108145@yahoo.com

ALEX.STEFANESCU. Critic siistoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator deemisiuni TV. Nascut la 6 noiembrie 1947. Autor a 15 carti, dintrecare a avut un mare ecou "Istoria literaturii romane contemporane.1941-2000", aparuta in 2005 (s-au scris despre ea 270 de articolepro si contra, a fost rasplatita cu Premiul Uniunii Scriitorilor siPremiul Academiei). Emisiunea "Un metru cub de cultura" difuzata deRealitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004,iar alta emisiune, "Istoria literaturii romane contemporanepovestita de Alex. Stefanescu" - Premiul APTR pentru emisiuniculturale pe 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO