Ziarul de Duminică

Cuba si Romania se intalnesc in periferie

Cuba si Romania se intalnesc in periferie
14.07.2006, 13:37 25

Cuba - republica a soarelui, taram cald cu muzica si tutun de calitate. Astfel se contureaza imaginea despre acesta tara in mintile celor mai multi dintre noi. In expozitia "Magia Periferiei", deschisa la Galeria Noua, artistul fotograf Paul Albert Leitner prezinta fata nemascata a Cubei, realizand o raportare indrazneata la Romania, printr-o serie de imagini ce oglindesc aspecte similare din vietile oraselor celor doua tari.
Leitner, artist de orgine austriaca, a calatorit in mai multe randuri in Cuba, incepand cu anul 1996, iar in 2001 a facut un tur (de forta) al Romaniei, la sfarsitul periplului ajungand sa sesizeze asemanarile dintre cele doua tari. Elementele descoperite in cele doua spatii ii provocau trairi de deja-vu, dupa cum declara chiar el.
Fotografiile arata o parte a Cubei de cele mai multe ori inaccesibila celor ce nu locuiesc acolo. Acestea sunt imagini ale vietii cotidiene, si nu obisnuitele plaje insorite destinate turistilor. Lucrarile redau scene realiste, oferind privitorului o perspectiva alternativa, asezand Cuba intr-un context social, apropiat in mod evident de cel al Romaniei.
Se pare insa ca nimeni nu poate imortaliza Cuba, in orice forma ar incerca, fara ca un strop de romantism sa se strecoare in peisaj - fie ca este vorba despre cladirile cu tencuiala scorojita, de masinile vechi abandonate pe stradutele inguste sau despre palmierii din Havana. Pentru toate aceste cadre, artistul a reusit sa surprinda imagini din Romania care sa rimeze perfect cu cele cubaneze. In Bucuresti, Constanta, Oradea, Medias sau Ocna Sibiului, obiectivul lui Leitner patrunde echilibrat, descoperind similitudini neasteptate. Cantaretii de son sau de salsa de pe strazile din Havana sunt prezentati in stransa legatura cu lautarii din suburbiile bucurestene. Chiar autorul a declarat ca este fascinat de muzica celor doua culturi, precum si de arhitectura celor doua spatii, lucru evident in lucrarile sale. Fotografiile vorbesc insa despre un calator cu experienta, cu viziune de ansamblu, ce nu neglijeaza detaliile dar nici nu se lasa orbit de acestea.
Fotograful Paul Albert Leitner demonstreaza prin expozitia "Magia periferiei: Cuba - Romania" ca nu este doar un calator prin lume, ci si un fin observator al acesteia, capabil sa sugereze atat poezia cotidianului, cat si aspectele contondente ale acestuia.
Expozitia mai poate fi vizitata la Galeria Noua pana pe 27 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO