Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / O carte iesita din comun

CULISE DE EDITOR / O carte iesita din comun
04.03.2009, 22:12 69

 

 

 
 

 

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale Ziarului de Duminica destinate cartilor, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze asa incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita si, in masura in care exista, sa ne dezvaluie avatarurile prin care a trecut editorul.

 

La Editura Curtea Veche, va aparea Pe scurt, va rog. Cartea de dupa putere de Vaclav Havel. Traducere din limba ceha de Helliana Ianculescu.
Alaturi de Papa Ioan Paul al II-lea, Soljenitin, Vladimir Bukovski, Lech Walesa si alti cativa, Vaclav Havel este unul dintre oamenii care au miscat de pe fagasurile ei istoria intunecatului secol XX din aceasta parte a lumii, cum se vede, pe cat de generoasa in modele, pe atat de tragica.
De ce este Havel absolut special? Pentru ca demonstreaza cu stralucire faptul ca intelectualul fragil si nesigur pe el nu este neaparat o fiinta bovarica si cu capul in nori, care, in vremuri de restriste, ar avea doar datoria de a-si scrie cu orice chip opera, lasand istoria sa si-o scrie pe a ei. Ca esteticul si eticul nu sunt incompatibile si ca nu e nevoie de pledoarii pentru a le valida consubstantialitatea, fiindca nu exista arta in afara adevarului, si fiindca omul (si cu atat mai mult scriitorul) este parte a unei ordini a lumii care-l transcende. Dar mai ales Havel a dovedit ca politicul si morala nu sunt notiuni si sfere incompatibile. Ca poti sa nu-ti incalci in nici o imprejurare principiile si sa iei decizii capitale, uneori dramatice, cum ar fi dezmembrarea unui stat, fara a varsta o picatura de sange, tinand mereu si mereu cont de vointa, fie ea si neinteleapta, si de sentimentele, uneori lipsite de clarviziune, ale celor multi, intr-un cuvant, de puterea celor fara de putere. Ca poti traversa, ramanand intact din punct de vedere uman, proba la care aproape nimeni nu rezista: proba puterii. Nimic nu l-a alterat pe omul vulnerabil si neclintit, chinuit de indoieli si ferm, detestand confruntarile si obtinand pasnic victorii de neimaginat, luptand cu frica si luand decizii dictate de curaj, eseist, ganditor individualist si ultimul constructor vizionar al Europei.
Cartea este alcatuita din trei tipuri diferite de discurs, care dau intregului o densitate, o bogatie si o forta unice, facand din el o lucrare atasanta, tulburatoare, inteleapta si profunda, stringent folositoare omului de rand si politicianului, scriitorului si celui care a renuntat sa mai scrie, o lectie de libertate de spirit cum nu ne-a mai dat nimeni altcineva. Este tipul de carte care te ajuta si te invata sa traiesti, ale carei ecouri iti raman in suflet mult dupa ce ai inchis-o, gratie careia lumea iti apare mai bine randuita, mai vie si mai proaspata.
Pe scurt , va rog, a aparut la Praga in 2006 si imediat in Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Italia, Franta. A fost primita pretutindeni ca o carte "iesita din comun".


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO