Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR/ Sărbători religioase hinduse

CULISE DE EDITOR/ Sărbători religioase hinduse
12.08.2010, 23:39 160

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, oenormă producţie de Editurile noastre publică sute de cărţi înfiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-adreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverseale "Ziarului de Duminică", care au ca subiect cartea, ne-am propussă fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încat,atunci cand ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor.La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja perafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întamplăcu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le suntdestinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim maimult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literariai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unuititlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul devolume în curs de apariţie sau în pregătire alegem cate unul pecare îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica"Avanpremieră". În sfarşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitatediturile să ne semnaleze cate o carte aflată în pregătire, să neprezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fiecumpărată şi citită.


La Editura Cununa de stele urmeaza sa apara:
Amita Bhose - "Sărbători sezoniere din India"


Studiul de faţă oferă datele esenţiale despre sărbătorilereligioase hinduse, atât pentru cele ce ţin de scripturi cât şipentru cele populare, care se desfăşoară în cursul anului în partearăsăriteană a Indiei, îndeosebi în Bengal. Festivalul carului,Serbarea leagănului - Jhulan -, ritualurile agrare practicate încinstea lui Indra, zeul ploii, Serbarea zeiţei şerpilor -Manasa-puja -, evocarea zeiţei norocului - Lakşmi vrata -, Serbareazeiţei-mamă - Durga puja -, Ziua fraţilor - Bhratr-dvitiya - suntdoar câteva dintre sărbătorile religioase pe care autoarea le-aschiţat pentru a realiza o imagine de ansamblu a ritualisticiiindiene. Iar datele despre sistemul astronomic tradiţional,obiceiurile zilnice şi sărbătorile perene întregesc acest tablou alsărbătorilor indiene oferit nouă de Amita Bhose, care, din dragostepentru opera lui Eminescu, a renunţat la tot în India - avere,familie -, pentru a trăi şi a muri în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO