Ziarul de Duminică

CULTURA URBANA / Disparitia si reaparitia Castelului Bran. In presa

CULTURA URBANA / Disparitia si reaparitia Castelului Bran. In presa
29.04.2009, 14:32 22

 

 

26 ianuarie: Castelul Bran se transforma in muzeu privat din mai 2009.Dominic de Habsburg vine in Romania pentru a clarifica situatia Castelului Bran cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Cele doua parti au cazut deja de acord ca ansamblul Castelului sa se transforme in muzeu privat, de administrarea caruia se va ocupa Casa de Habsburg.

30 ianuarie: "Dracula, excomunicat de la Bran!" Arhiducele Dominic de Habsburg, care si-a vizitat ieri mostenirea, vrea sa stearga asocierea dintre castel si brandul Dracula. El a anuntat aceasta intentie in timpul vizitei facute alaturi de ministrul Paleologu si de edilii orasului. „Dracula e doar un mit, nu-l voi combate direct, deoarece oamenilor le place aceasta fantezie, dar nu il voi promova", a declarat arhiducele.
In aceeasi zi, Elena Udreaanunta caMinisterul Turismului a ajuns la o intelegere cu proprietarii Castelului Bran in ceea ce priveste promovarea ca obiectiv turistic. „Am avut o foarte buna intalnire cu arhiducele Dominic Habsburg si familia sa si am convenit ca acest parteneriat sa fie unul benefic", a declarat Udrea.
10 martie: Aceeasi Elena Udrea declara, la Targul International de Turism de la Berlin, ca Romania va promova mitul Dracula pe plan international si va incerca (s.n. – a aparut un mic dubiu, nu?) sa mentina Castelul Bran in circuitul turistic. „Este de mare interes sa promovam mitul Dracula. Este foarte important, si trebuie sa-l folosim, pentru ca el exista deja in mintea turistilor".
25 martie: Toata presa sare in aer:"Castelul Bran va putea fi vazut in curand doar in fotografii"!
Programul de vizitare s-a redus la doua zile pe saptamana, iar mobilierul si obiectele din interior au fost mutate in cladirea Vamii Bran!! In aceste conditii, firmele care promoveaza pachete turistice in zona Bran vor sa anuleze sau chiar au anulat aceasta destinatie, iar un grup de initiativa format din ghizi din turism "se gandesc sa organizeze actiuni de protest si vor recurge chiar la o initiativa legislativa pentru stoparea (!? – n.n.) procesului de retrocedare".
27 martie: Familia de Habsburg, care va prelua castelul Bran in administrare de la statul roman pe 18 mai, vrea ca acesta sa functioneze ca muzeu privat de la aceeasi data si se ocupa de reamenajari. Dominic de Habsburg va vizita castelul sambata si se va intalni cu primarul Branului. Au fost incepute demersurile pentru infiintarea unei societati de administrare a muzeului. Familia de Habsburg vrea sa remobileze si sa reamenajeze Branul cu obiecte din colectia personala - mobilier, corpuri de iluminat, fotografii, mici obiecte de epoca - pentru a reface atmosfera de muzeu.
 
Asadar, nu era motoreta, ci era Mercedes. Si nu ni s-a furat, ci ni s-a dat. Dar asa suntem noi, mai speriati.
 
 

tczarojanu@yahoo.com

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO