Ziarul de Duminică

Cum poţi vorbi despre primii creştini/ de Stelian Ţurlea

Cum poţi vorbi despre primii creştini/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

13.04.2012, 00:03 84

Bart D. Ehrman

Petru, Pavel şi Maria Magdalena
Ucenicii lui Isus între istorie şi legendă
Editura Humanitas
Traducere din engleză de Mădălina Constantin.
În anii 60, la care mă întorc de multe ori în relatările mele despre vreo carte, scriitor sau personaj important care a schimbat cumva lumea, exista un grup american faimos, intitulat Peter, Paul and Mary. Numele întregi erau Peter Yarrow, Paul Stookey şi Mary Travers - aceasta a murit în urmă cu vreo trei ani, la venerabila vârstă de 72 de ani. Grupul a fost celebru pentru cântecele de protest, precum "Blowing in the Wind" sau "If I Had a Hammer" cântat la celebrul marş asupra Washingtonului din 1963 cu Martin Luther King Jr. în frunte. "Blowing in the Wind" îi aparţinea lui Bob Dylan, dar succesul grupului Petre, Paul and Mary a fost uriaş.
Toate acestea mi le-am amintit când am văzut titlul acestei cărţi "Petru, Pavel şi Maria Magdalena", o carte care n-are nimic cu muzica folk, dar al cărei autor, despre care voi vorbi imediat, îşi începe introducerea, spre marea mea uimire, cu o referire la grupul de folkişti. Care ar fi legătura? "În contextul anilor 60, când ne confruntam cu toţii cu probleme sociale grele, cum ar fi sărăcia, asuprirea, rasismul, sexismul, cântăreţii folk pledau pentru întoarcerea la omenesc: dreptate, libertate şi iubire. Şi se pare că lucrurile stăteau la fel şi în Palestina romană din primul secol creştin. Preponderenţă aveau şi atunci dominarea politică internaţională şi expansiunea imperialistă, diviziunile de clasă, opresiunea, ura, violenţa şi războiul. În acea lume au apărut predecesorii cântăreţilor noştri folk din anii 60." Îndrăzneţ început!
Bart D. Ehrman conduce Departamentul de studiu al religiilor din cadrul North Carolina University, Chapel Hill. Şi-a făcut studiile de masterat şi doctorat la Princeton Theological Seminary, unde a absolvit, în 1985, magna cum laude. Este unul dintre cei mai importanţi experţi în istoria creştinismului timpuriu, cunoscut publicului larg prin cărţi precum Jesus, Interrupted: Revealing the Hidden Contradictions in the Bible (2009); Lost Christianities (2003); Lost Scriptures: Books That Did Not Make It into the New Testament (2003); The Apostolic Fathers (2003) ş.a. (1993). Mai este autor al volumelor de mare succes Adevăr şi ficţiune în "Codul lui Da Vinci" şi Evanghelia pierdută a lui Iuda.
După amintitele cărţi, revine cu acest tur de forţă la creştinismul timpuriu, centrat pe vieţile a trei dintre ucenicii lui Isus. Ehrman se apleacă cu minuţie asupra surselor celor mai variate, desprte istoria de legendă, faptul real de anecdotă. Răspunde pe rând şi minuţios unui şir de întrebări: ce ne spune Noul Testament despre cei trei ucenici? Ce aflăm din legendele care au circulat după moartea lor? Cât din ce ni s-a transmis până azi are acoperire istorică? De unde a început înflăcărarea primilor creştini?
După aproape 400 de pagini de analiză pertinentă şi convingătoare, cu un limbaj accesibil şi o cercetare dintr-o perspectivă inedită, Ehrman ajunge la o concluzie care face legătura cu începutul surprinzător. "Trioul folk cu acelaşi nume din anii 60 erau provestitorii vremii lor. Multe dintre cântecele lor cele mai cunoscute erau de fapt reproduceri ale cântecelor scrise de alţii. (...) Poate aceste cântece vorbesc despre sentimentul rătăcirii, odată cu păşirea într-o nouă lume şi cu abandonarea celei vechi şi confortabile? Primii creştini încercau un asemenea sentiment de înstrăinare. (...) Probabil că Petru nu a înviat un ton afumat, Pavel nu a botezat un leu, iar Maria nu a înviat o femeie după ce aceasta zăcuse moartă vreme de doi ani pe o insulă pustie. Dar mulţi creştini credeau că aceste lucruri se întâmplaseră. Când spuneau astfel de poveşti - dintre care unele erau chiar corecte din punct de vedere istoric -, ei aveau o motivaţie: poveştile aveau sens pentru ei, exprimau viziunea lor asupra lumii, întruchipau credinţele, valorile şi interesele lor, la fel ca baladele folk din anii 60 pentru unii dintre noi."
Interesant şi strălucit mod de a vorbi despre religie.
O spune şi unul dintre exegeţi, John Shelby Spong, citat pe coperta a patra: "Cartea de faţă este extraordinară pentru minţile deschise care caută adevărul în formulele religioase antice, dar şi o lectură incomodă pentru cei care cred că deţin adevărul absolut."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO