Ziarul de Duminică

Cumparatori putini si preturi mai mici

07.06.2005, 19:08 14

Investitorii continua sa astepte cresterile, iar piata tånjeste in continuare dupa banii investitorilor, valoarea tranzactiilor din piata inregistrånd niveluri din ce in ce mai coboråte.

Clientii societatilor de brokeraj par sa-si fi pierdut momentan interesul pentru piata de capital sau asteapta pur si simplu ca lucrurile sa se mai linisteasca. Stirile negative din ultima perioada, venite pe fondul pesimismului generat de corectiile din martie si aprilie, si-au pus amprenta asupra investitorilor, care au luat pozitii de asteptare.

a??Factorii declansatori pentru aceasta evolutie slaba a pietei au fost neclaritatile legate de Codul fiscal si ridicarea pragurilor la SIF-uri, audierile din cazul Petromidia, la care se adauga situatia incerta in legatura cu aderarea in Uniunea Europeana sau perspectiva alegerilor anticipate. Toate acestea au creat un climat de instabilitate in piata indepartåndu-i pe investitoria??, a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

a??In acest moment preturile au intrat intr-un fel de tunel si trebuie sa mai treaca ceva timp påna la linistirea situatiei. In continuare, vom asista probabil la o perioada agitata, cu oscilatii, in care piata isi va cauta un trenda??, considera Pasol.

Majoritatea brokerilor cred insa ca situatia se va redresa påna la sfårsitul anului, insa e greu de spus cånd se va relua trendul ascendent. a??Oricånd pot aparea stiri care sa ridice piata, insa pentru o crestere sustinuta este necesar un cumul de evenimente pozitive si un context stabil. Rezultatele financiare ale companiilor la sase luni se anunta bune, iar cresterea economica de 5% estimata pentru acest an, confirmata si de catre FMI, ne indreptateste sa credem ca piata va mai creste. Totusi, piata de la noi este imprevizibila si orice stire mai importanta poate determina suisuri sau coboråsuria??, a explicat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest din Focsani.

Saptamåna a debutat la Bursa cu o evolutie chiar mai slaba decåt cea de la finele saptamånii precedente. Lichiditatea pe piata a fost si mai scazuta decåt vineri, cu o valoare totala a tranzactiilor de doar 80 mld. lei (2,2 milioane de euro). Absenta cumparatorilor s-a facut simtita si in evolutia indicilor bursieri, care au inregistrat scaderi cuprinse intre 1,5% si 2,4%.

Cel mai tranzactionat emitent a fost Banca Transilvania, cu un rulaj de 23,7 mld. lei (655.000 de euro). Pretul actiunilor bancii a coboråt din nou sub nivelul de 7.000 lei/actiune, inchizånd sedinta la 6.900 lei/actiune, in scadere cu 2,8%. Noi scaderi si in cazul companiilor petroliere, care au pierdut 2,2% - Petrom, respectiv 3,5% in cazul Rompetrol Rafinare. Una din cele mai semnificative deprecieri au inregistrat actiunile Impact, care au pierdut ieri 5%, inchizånd la 4.560 lei/actiune.

Dintre emitentii cu o lichiditate mai ridicata, singurul cåstigator a fost Alro Slatina, care a inchis sedinta la 44.000 lei/actiune, in urcare cu 0,7%. Cu titlurile Alro s-au realizat si doua tranzactii speciale, a caror valoare s-a ridicat la 4,7 mld. lei (128.000 de euro).



Piata RASDAQ



Saptamåna a inceput cu o lichiditate extrem de redusa, valoarea tranzactiilor realizate ieri situåndu-se la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.

Cel mai mare rulaj la prima categorie a fost realizat de Socep Constanta, 126 de milioane de lei (3.500 de euro), in conditiile in care rulajul total al pietei RASDAQ nu a depasit 1,32 de miliarde de lei (36.500 de euro). In aceste conditii, actiunile operatorului portuar au pierdut 3,64%, scaderea de ieri fiind comparabila cu cresterea din ultima sedinta a saptamånii trecute. Din luna mai incoace, cotatia Socep s-a stabilizat, cu fluctuatii relativ mici intr-un interval de 2.500 - 2.800 de lei/actiune, dupa ce perioada februarie-aprilie a fost caracterizata de o scadere semnificativa a titlurilor. Ultima tranzactie de ieri s-a derulat la pretul de 2.650 de lei/actiune, de doua ori mai mic decåt maximul istoric de 5.450 de lei/actiune, atins la sfårsitul lunii ianuarie.

Pe fondul unei lichiditati scazute, titlurile Argus au suferit o corectie negativa semnificativa, de 6,8%, dupa ce actiunile producatorului de uleiuri vegetale se apreciasera la sfårsitul sedintei precedente cu 7,6%. La fel ca in cazul mai multor emitenti, actiunile Argus au atins maximul la sfårsitul lui ianuarie, dupa care a urmat o scadere accentuata intinsa pe parcusul a doua luni. Ultima cotatie de ieri, de 37.000 de lei/actiune, este cu 32% mai mica decåt maximul atins la inceputul anului. Titlurile Argus atinsesera ieri un minim de 36.700 de lei/actiune.

Cu actiunile societatii Metalica Oradea a fost realizata o tranzactie in valoare de 183,5 milioane de lei (5.000 de euro). Astfel au fost transferate 1.638 de actiuni, la un pret de 112.000 de lei/actiune, mai mic cu 6,67% decåt ultima cotatie a sedintei anterioare. Conform ultimei raportari, Ioan Ciorba detine un pachet de 12,5% din actiuni, iar Moise Herdean mai are 5,82% din capitalul social al companiei ce are ca obiect de activitate fabricarea aparatelor neelectrice.

Titlurile Elpreco Craiova au continuat scaderea inceputa cu doua saptamåni in urma, inregistrånd la finalul sedintei de ieri un pret la inchidere de 460.000 de lei/actiune, cu 4,17% mai mic decåt in ultima sedinta a saptamånii trecute. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile producatorului de materiale de constructii nu a depasit insa 73,3 milioane de lei (2.000 de euro).

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO