Ziarul de Duminică

Desene pe asfalt

Desene pe asfalt
14.12.2007, 18:17 894

Redarea spatiului si a profunzimii in desen si pictura isi are radacinile in "liniile de fuga" ale lui Da Vinci, si orice incepator in ale artei stie ca ele sunt o munca laborioasa care necesita nu numai bune cunostinte tehnice, ci si har, o combinatie uluitoare de desen, umbre, culori, lumini si imaginatie. O data cu tehnicile moderne, imaginile care creeaza iluzia de profunzime se numesc "3D" - imagini tridimensionale, extrem de folosite in jocurile pe calculator si cinematografie.

Julian Beever e un nume foarte cunoscut printre iubitorii de arta urbana si bloguri. Ar fi simplu sa spunem despre el ca deseneaza cu creta pe asfalt. De fapt, excentricul artist englez face mai mult decat sa deseneze. De zece ani, el uimeste lumea printr-o forma de arta greu de incadrat si aruncata, fara doar si poate, in zona efemerului: creeaza adevarate iluzii cu ajutorul cretei colorate si al unei tehnici care se cheama anamorfoza prin care deseneaza pe pavajele marilor orase ale mapamondului imagini tridimensionale, sfidand legile perspectivei. Pentru absolventul in arta al Universitatii din Leeds, acum in varsta de 50 de ani, nu e pur si simplu graffiti si nu e nici desen pe asfalt, nu e pictura, nici sculptura, nici fotografie, e putin din toate acestea la un loc.
Daca priviti desenele lui dintr-un anumit unghi, veti avea imaginea de relief sau de adancime, de cadere in gol, de inaltime. Cand deseneaza o groapa sau un hau, de cele mai multe ori trecatorii se feresc cu grija sa nu "cada" in desenul lui Beever, care e realizat in totalitate pe o suprafata plana, peste care se poate trece cu pasul. Cum reuseste artistul sa faca acest lucru? Am fi tentati sa spunem ca totul se realizeaza la fel ca in pictura, din jocul de lumini si umbre, dar am fi departe de adevar. Englezul Beever se foloseste de o camera cu trepied prin care verifica din cand in cand cum "se vede" profunzimea sau inaltimea desenului sau, lucru pe care nu l-ar putea face extraordinar de fidel cu ochiul liber pentru ca imaginile sale apar ca tridimensionale numai privite dintr-un anumit unghi. De exemplu, pentru a desena globul pamantesc, el face un desen care arata ca un lac intins pe orizontala de forma dreptunghiulara mai degraba, decat ca un rotund. Doar daca te plasezi in fata lui, intr-un unghi anume privesti socat un enorm glob mai inalt decat tine.
A desenat pana acum pe pavaje si trotuare din Marea Britanie natala, Belgia unde locuieste, Franta, Germania, Austria, Denemarca, Spania, Statele Unite si Australia. Un desen al sau dureaza si trei zile ca sa fie terminat si este de la sine inteles ca nu ramane intact decat cel mult o zi, pentru ca trecatorii sterg sub pasul lor arta de pe asfalt. Au fost si cazuri cand desenul nu a mai putut fi terminat din pricina ploii. "Arunc atata munca pe fereastra daca ploua. De regula insa, imi aleg cu atentie zilele cand trebuie sa desenez, sunt foarte atent la starea vremii", spune Beever intr-un interviu BBC. Dupa ce termina desenul, artistul si-l fotografiaza si aceasta fotografie este tot ce ramane din arta sa. Pe site-ul sau -http://users.skynet.be/.Beever/index.html - colectia se mareste pe zi ce trece.
I se mai spune "Picasso al trotuarelor" si a devenit mai mult decat cunoscut dupa ce a reusit sa deseneze cu ocazia Anului Nou Chinezesc, in 2006, la Birmingham, un dragon urias care a impresionat lumea, lucrand trei zile consecutiv la 5 grade Celsius. "Arta mea este pentru toata lumea, pentru oamenii care nu intra intr-o galerie sau o expozitie". Daca cei mai multi dintre realizatorii de arta urbana isi pastreaza anonimatul, Julian semneaza cu numele real si chiar se afiseaza, da interviuri si participa la emisiuni televizate. Acum ceva timp, a venit in Romania un graffer pe nume Above care a realizat desene graffiti de la Piata Romana la Piata Unirii. Daca ne uitam cu atentie la desenele lui Beever si ne intrebam daca ar putea sa vina vreodata si la Bucuresti, avem raspunsul oarecum instantaneu. Beever deseneaza pe suprafete plane, uniforme, pe esplanade care nu stiu unde ar putea fi gasite in capitala noastra vesnic sub bombardament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO