Ziarul de Duminică

Despre cum se poate muri în direct/ de Stelian Ţurlea

Despre cum se poate muri în direct/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

23.03.2012, 00:05 82

Diagnosticat cu o boală rară, demenţă degenerativă, care duce la pierderea memoriei, halucinaţii şi moarte, profesorul universitar Adrian Thomas crede că singurul lucru pe care îl mai poate face este să se sinucidă. Dar, părăsind cabinetul medicului său, Thomas este martorul involuntar al răpirii lui Jennifer Riggins, o adolescentă de şaisprezece ani, care dispare într-o furgonetă condusă de o femeie blondă, la dreapta căreia se afla un bărbat. Convins, destul de repede, că a asistat la o răpire, înţelege la fel de repede că poliţia nu va acţiona la timp şi pleacă de unul singur în căutarea fetei. Jennifer Riggions, fata de şaisprezece ani, a fost răpită de un cuplu depravat care o foloseşte pentru un website exclusiv numit "What Comes Next". Privitorii din orice colţ al lumii care plătesc gras sunt martorii în timp real a unor momente terifiante care, până la acest punct, sfârşiseră cu moartea celei răpite. Mai spunem doar că romanul are un final fericit.

La apariţie, în urmă cu doi ani, romanul a fost considerat unul dintre cele mai terifiante ale anului. "Puţini autori de ficţiune poliţistă par să pătrundă în mintea unui criminal la fel de bine cum o face Katzenbach." - People


John Katzenbach, autor publicat în 22 de ţări, s-a născut în 1950, este fiul unui fost ministru american al justiţiei, Nicholas Katzenbach, a lucrat ca reporter şi a publicat mai mult de o duzină de romane de mare succes, unele transpuse în filme celebre.

Romanul are pagini admirabile, de o tensiune extremă - torturarea bietei adolescente care găseşte puterea să nu se înspăimânte şi să reziste, halucinaţiile bătrânului profesor care se sfătuieşte aproape la fiecare pas cu soţia, fratele sau fiul, toţi dispăruţi cu ani în urmă şi mai ales implicarea tânărului Wolfe, aflat sub supraveghere după o condamnare de hărţuire sexuală, cu o minte strălucitoare, capabil să pătrundă în cele mai ascunse cotloane ale internetului. O carte care parcă vrea să demonstreze că nimic din jurul nostru nu este ceea ce pare a fi. Şi care sfârşeşte la fel de memorabil, tânăra salvată de profesor de la un sfârşit chinuitor aducându-i la rândul ei un fel de salvare bătrânului ajuns în faza terminală. Un roman obsedant.

John Katzenbach - Profesorul, Editura Litera. Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO