Ziarul de Duminică

Dicţionarul literaturii române/ de Stelian Ţurlea

Dicţionarul literaturii române/ de Stelian Ţurlea

Dicţionarul general al literaturii române

Autor: Stelian Turlea

28.09.2012, 00:08 199

Între 2004 şi 2009 a apărut, la aceeaşi editură Univers Enciclopedic Gold, "Dicţionarul general al literaturii române", în şapte volume, cu aproximativ şapte mii de de articole care cuprindeau cam tot ce există în literatura română, reviste, insitituţii culturale, curente şi oameni. La începutul verii acestui an, a ieşit pe piaţă ediţia a doua, în numai două volume*), care cuprinde o selecţie cu scriitorii esenţiali. O ediţie care se adresează profesorilor, studenţilor, elevilor de liceu şi care este un instrument de lucru şi, totodată, un ghid. Editorii precizează că, în unele cazuri, articolele preluate din "Dicţioanrul general", au fost rescrise.

Coordonatorul general, acad. Eugen Simion, precizează în cuvântul înainte: "Dicţionarul de faţă are - dincolo de faptul de a fi un instrument de informare - şi o altă miză, mai profundă: el adună la un loc pe toţi cei care au scris şi scriu în limba română. Şi, dacă scriu bine, ei servesc naţiunea şi valorile ei morale şi spirituale. Asta ca să-l parafrazez pe Camus. Vreau să spun că românii care au fost şi sunt şi azi despărţiţi dramatic de istorie se pot regăsi în paginile acestei lucrări. Se regăsesc în ceea ce-i uneşte, indiferent unde trăiesc şi ceea ce scriu. Până ce oamenii politici vor cădea de acord asupra graniţelor reale, iată, aducem într-o carte comună graniţele spirituale ale românităţii. La desemnarea lor au contribuit cercetători literari de pretutindeni (din Basarabia şi din alte regiuni locuite de români) cu ştiinţa şi talentul lor. Instrumentul nostru comun de a comunica este limba română. Filosoful Cioran, care a trecut de la o limbă la alta (în speţă, de la română la franceză) şi a creat, în ambele, opere memorabile, scrie undeva că «nu locuim într-o ţară, ci într-o limbă». I-aş putea întoarce fraza, pentru a o apropia şi mai mult de adevăr: locuim într-o ţară pentru că locuim, imperios, într-o limbă."

*) Dicţionarul literaturii române, Vol I - A-L; vol. II - M-Z. Editura Univers Enciclopedic Gold. Coordonator general - acad. Eugen Simion. Coordonare şi revizie - Gabriela Danţiş, Gabriela Drăgoi,Victor Durnea, Florin Faifer, Laurenţiu Hanganu, Mihai Iovănel, Rodica Pandele, Remus Zăstroiu. Documentare - Maria Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO