Ziarul de Duminică

DISPUTE/ Femeile si spionajul (9). Tradate, deceptionate, deconspirate

DISPUTE/ Femeile si spionajul (9). Tradate, deceptionate, deconspirate

1. Melissa Mahle – spioana deceptionata; 2. Valerie Plame, agenta tradata; 3. Stella Rimington, doamna a spionajului si scriitoare

05.01.2010, 15:41 88
Cea mai nociva"cârtita"
Atunci când a comparut in fataunui complet de judecata, Ana Belen-Montes arecunoscut ca a spionat pentru Cuba timp de 16 ani, fiindconsiderata cea mai nociva "cârtita" (agent inflitrat) a regimuluide la Havana care a actionat vreodata pe teritoriul Statelor Unite.Detinuse functii dintre cele mai importante in cadrul sistemului desecuritate al SUA, lucrând inclusiv in cadrul Biroului deInformatii al Departamentului de Justitie.In 1992, devine analistpe "problemele cubaneze" in cadrul acestui organism. Se presupuneca deja fusese racolata de Havana in jurul anului 1986.Investigatiile au aratat ca ea transmisese cubanezilor "detaliileunui program special de acces la informatii legat de sistemul deaparare al Statelor Unite", care privea modul de colectare adatelor cu ajutorul satelitilor si al agentilor. De asemenea, ea adezvaluit identitatile si misiunile unor agenti americani aflati inCuba sub acoperire.
De fapt, AnaMontes fusese demascata in 2002 si acceptase sa colaboreze cuautoritatile americane, in schimbul unei pedepse de "numai" 25 deani de inchisoare.
A declarat anchetatorilor ca aspionat doar din convingere, nu pentru profituri materiale:"Cred capolitica Guvernului american fata de Cuba este cruda sinedreapta".
O agentamotivata
Cele mai active spioane dinperioada de dupa incheierea Razboiului Rece (sau a caror activitatea fost facuta cunoscuta in anumite contexte) au apartinutagentiilor civile (CIA, FBI) sau militare ale StatelorUnite.
Connie Huff Allenpoate fi considerata una dintre agentele de mare succes alespionajului militar al Statelor Unite, in cadrul caruia aindeplinit misiuni de o deosebita importanta, ajungând pe treptesuperioare ale ierarhiei acestuia si fiind considerata una dintreagentele cele mai motivate. S-a distins mai ales in activitatile deformare & instruire a agentilor, dar a indeplinit si misiunidirecte in cadrul operatiunii "Furtuna in desert" din Irak. ConnieAllen a contribuit, in mod concret, la perfectionarea unor tehnicide investigare si interogare in domeniul contraspionajului,coordonând unele dintre cele mai importante misiuni in acestdomeniu. De asemenea, a fost membra a organsimului insarcinat cuteoretizarea activitatilor informative, activând in cadrulCentrului pentru Studii de Contrainformatii siSecuritate.
…"tradata"
Dar nu toate spioanele care auactionat pentru CIA, chiar, la un moment dat, cu rezultate dintrecele mai bune, s-au considerat, in cele din urma, satisfacute defelul cum au fost tratate de Agentie, ajungându-se, in unelecazuri, la despartiri, "divorturi" de aceasta, uneorispectaculoase.
Se parea ca, dupa o cariera de23 de ani in CIA ca agent acoperit, insotindu-si sotul diplomat indiferite misiuni peste hotare, intre ValeriePlame si Agentie nu putea interveni nici un conflict,mai ales ca ea furnizase informatii deosebit de pretioase privindpotentialul atomic al diferitelor state. Totusi, in 2005, ValeriePlameisi da demisia, caci activitatea sa de agenta, desisecretizata, fusese dezvaluita in presa ca rezultat al faptului cainformase ca Iranul nu poseda, la acea data, armament nuclear, faptce nu corespundea intentiilor Administratiei SUA de a interveni, laun moment dat, in aceasta tara care facea parte din "axaraului".
Valerie Plame seconsiderase "tradata" chiar de Casa Alba, desi ea facuse "un joccinstit", asa cum reiese si din titlul volumului sau de memorii,"Fair Game: My Life as a Spy, My Betrayal by the WhiteHouse".
"deceptionata"
O alta agenta CIA care a intratla un moment dat in conflict cu conducerea CIA a fostMelissaMahle. De la ea provine informatia dupa care,desi femeile constituiau 40% din personalul Agentiei, doar 17%aveau gradul de ofiteri superiori in cadrul acesteia, ceea ce oface pe Mahle sa se simta "deceptionata".
Un alt motiv de insatisfactiepentru Mahle, care lucra sub acoperire de arheolog in OrientulMijlociu, a fost felul in care CIA a actionat in cazul uneipersoane implicate in atentatul de la World Trade Center din 1993,identificata de ea, care, in cele din urma, a reusit sa scape.Mahle face cunoscute aceste puncte de vedere in volumul "Denialand Deception: An Insider's View of the CIA from Iran-Contra to9/11", aparut in 2004. Urmarea: CIA ii cere sa demisioneze,caci ea ar fi facut publice informatii clasificate din interiorulAgentiei.
"deconspirata"
Se parea ca LindsayMoranera destinata unei cariere de succes in cadrul CIA.Intrase in Agentie din convingere si urmase un program de pregatirefoarte intens. In 1998, ea a fost trimisa in Macedonia, subacoperire diplomatica, unde a cunoscut toate avatarurile prin caretrece un spion, fara viata personala si pusa mereu in situatia sase ascunda fata de cei in mijlocul carora traia.
Se pare ca aceasta experienta afost decisiva, caci, dupa numai cinci ani de activitate ca agenta,Moran demisioneaza in 2003. Mai mult decât atât, in anul urmator,publica o carte, "Blowing My Cover - My Life as a CIA Spy(Deconspirarea - Viata mea ca spion CIA)", despredezamagirile sale ca spioana, comparându-si conditia cu aceea aprostituatelor: "Nu imi facea placere sa scormonesc in vietileoamenilor si sa profit de slabiciunile sau de necazurile lor… Esteo munca murdara, pentru ca ii minti pe oameni si te folosesti deei. Asta este realitatea spionajului".
…"Eroina a spirituluiuman"
Publicarea, in 2008, a volumului"Spionul care a incercat sa opreasca un razboi" de catreKatharin Teresa Gun, translatoare in cadrul GCHQ, unorganism informativ al Marii Britanii, a stârnit un adevaratscandal, caci aducea in discutie unele activitati ale SUA si alealtor state privind presiunile ce fusesera exercitate asupta unortari membre ale Consiliului de Securitate ale ONU pentru a ledetermina sa voteze pentru interventia militara in Irak. In opiniasa, asemenea actiuni violau dreptul international si statutuldiplomatic, asa cum era el stipulat in Conventia de laViena.
De fapt, Gun comparuse, inca in2004, in fata justitiei, fiind acuzata de a fi violat legislatiaprivitoare la secretele de stat si de a fi desfasurat actiuni despionaj, dar o serie de personalitati i-au luat apararea,considerând-o o "eroina a spiritului uman". In cele din urma, cazula fost inchis. Desigur, Gun nu a reusit sa opreasca Razboiul dinIrak, dar actiunea sa râmâne un exemplu in ceea ce privestenecesitatea ca spionajul (fie el si diplomatic) sa nu fie implicatin politica internationala.
Spioane pentruChina…
In 2003, KatrinaLeung, emigranta din Taiwan si devenita agenta FBI, a fostarestata pentru faptul de a fi transmis informatii clasificate, dindomeniul tehnologiei, Republicii Populare Chineze. De fapt, eafusese identificata inca in 1984 si fusese obligata sa actioneze caagent dublu. Totusi, contraspionajul american si-a dat seama caLeung juca doar un "rol", caci actiona cu prioritate pentru China,având relatii chiar in conducerea partidului comunist. Se pare caunele informatii le obtinea chiar de la un agent FBI cu careintretinea relatii sentimentale.
Au fost insa identificate siagente care au spionat pentru Taiwan, mai ales dupa ce aceasta taranu a mai fost recunoscuta de SUA. Este vorba, de exemplu, deYu Xin Kang, care a fost considerata un "caz tragic",deoarece fusese silita sa transmita informatii princonstrângere.
…si pentruOrient
Oricât ar parea de ciudat, auexistat si agente in SUA care au spionat pentru state din OrientulMijlociu, considerate adversare dintre cele mai dure ale StatelorUnite. Astfel, cetateana americana Susan Lindauer aspionat, pentru o recompensa nu prea mare, pentru Irak, in perioadain care la conducere se afla Saddam Hussein, cândva si el agentpentru SUA.
Iar Nadim ProutyNada a reusit performanta sa se inflitreze atât in CIA, câtsi in FBI, transmitând informatii cater catre ramura organizatieiteroriste Hezbollah din Liban.
"Prima doamna aspionajului"
…o numea postul BBC peStella Rimington, care a indeplinit cea mai inaltafunctie in ierahia spionajului: director general al serviciului deinformatii britanic MI5. In acelasi timp, ea a "concurat" pentru oalta postura in care se afirmasera doar barbatii, aceea descriitoare, autoare de romane de spionaj. De fapt, Stella Rimingtonse pregatise pentru aceasta meserie, obtinând, in 1958, diploma inliteratura engleza la Universitatea din Edinbourgh, ceea ce nureusisera alti colegi ai ei spioni.
In 1969, Stella Remington esterecrutata de MI5 si avanseaza in ierarhia agentiei, pâna când, in1991, primul-ministru, John Major, o numeste director alserviciului de informatii MI5, fiind prima femeie din lume care aocupat un asemenea post.
Dupa retragerea din MI5, StellaRemington se reintoarce la activitatea universitara si debuteaza cascriitoare la 66 de ani, in 2004, publicându-si memoriile subtitlul "At Risk". Cartea a reprezentat intr-adevar un risc,stârnind un adevarat scandal: Stella Remington este acuzata cadesconspira unele aspecte din activitatea MI5, periclitându-iastfel actiunile. De fapt, asa cum a declarat, "Mi-am doritdintotdeauna sa ii ajut pe oameni sa inteleaga mai bine lumeaspionajului…. Nu am lucrat 27 de ani pentru a-mi apara tara casa ma apuc sa o pun acum in pericol".
In aceasta situatie, nedorind sa renunte la scris, ea sehotâraste sa devina autoare de romane de spionaj, cu personajefictive, dar care, de fapt, sunt inspirate de unele reale. Seria deromane publicate o face sa devina autoare de succes internationalin genul "fictiunii de spionaj", care câstiga tot mai mult teren.Poate ar trebui sa amintim ca titlul ultimului sau roman, publicatin 2009, este "Pericol prezent".
…La capatul acestei scurteincursiuni, lasam cititorulor placerea sa raspunda la intrebareapusa la inceputul episodului: dupa terminarea Razboiului Rece, aincetat (sau s-a diminuat macar) "razboiulspioanelor"?

Dr. Alexandru Popescu,istoric, etnograf si diplomat, a studiat la Universitatea dinBucuresti si, ca bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt, la cea din Bonn, unde a obtinut titlul de doctor. In perioada1966-1990, a activat ca cercetator stiintific la Institutul deEtnografie si Folclor al Academiei Romane. Din 1990, a facut partedin corpul diplomatic, indeplinind functia de atasat cultural alAmbasadelor Romaniei in Germania, Austria si Finlanda, precum si peaceea de director adjunct al Directiei Culturale din M.A.E. Esteautorul a 24 de volume aparute in tara si peste hotare, a 35 destudii stiintifice si a sute de articole. A sustinut cursuri siconferinte la universitati din Romania, Germania, Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO