Ziarul de Duminică

Drumeţie pe Calea Regilor/ de Ziarul de duminică

buletin de ştiri

buletin de ştiri

Autor: Ziarul de Duminica

13.06.2013, 23:55 102

Despre corpul cuvintelor

Recent, la Galeria Simeza din capitală, a fost vernisata expoziţia „Corp de literă” (foto 1) a artistei Floarea Ţuţuianu (foto 2). Poetă şi plastician deopotrivă, Floarea Ţuţuianu face, pe simezele Simezei, o fericită demonstraţie a dublei sale vocaţii. Cuvintele de deschidere a expoziţiei (care poate fi vizitată până la 24 iunie) au fost rostite de către Doina Mândru şi Ion Bogdan Lefter (foto 3).

 

Două volume de poezie de Doina Ioanid, traduse în Olanda

Cu ocazia Salon du Livre, Paris, 2013 (unde România a fost invitat de onaore) au apărut în franceză două volume ale poetei Doina Ioanid, în traducerea lui Jan H. Mysjkin: La demoiselle de massepain (Duduca de marţipan) la editura L’Atelier de l’Agneau şi Rythmes pour apprivoiser la hérissonne (Ritmuri de îmblânzit aricioaica). Cel de-al doilea titlu a fost primul volum publicat în noua colecţie de la editura L’Arbre à Paroles, anume în colecţia „If”, care „propune texte la intersecţia genurilor, texte transfrontaliere”.

Acum, Doina Ioanid inaugurează din nou o colecţie, de data aceasta la editura Perdu din Amsterdam: „Sporenreeks” (colecţia „Urme”), o colecţie care se ocupă de traducerea poeziei experimentale de azi. Editura îşi demarează proiectele cu volumul Oorbellen, buiken en eenzaamheid (foto 4), o traducere a două volume de poeme în proză de Doina Ioanid: E vremea să porţi cercei şi Cartea burţilor şi a singurătăţii. Traducerea în neerlandeză şi prefaţa sînt din nou semnate de Jan H. Mysjkin.

Volumul în neerlandeză va fi lansat pe 15 iunie în prezenţa lui Jan Willem Bos (eminent cunoscător şi traducător din română), a lui Miriam Rasch (critic neerlandez care a salutat de curind traducerea în neerlandeză a lui Max Blecher) şi a lui Jan H. Mysjkin. Între 13-14 iunie, Doina Ioanid participă la „Felix Poetry Festival”, la Anvers (Belgia neerlandofonă) şi între 19-23 iunie va fi prezentă la „Festival International et Marché de Poésie”, la Namur (Belgia francofonă).

 

Premii la Art Basel Hong Kong

Artiştii Adrian Ghenie şi Navid Nuur sunt câştigătorii Discoveries Prize în cadrul Art Basel Hong Kong (foto 5). În valoare de 25.000 de dolari, premiul a fost obţinut  pentru proiectul comun „The Possibility of Purple“, care pune în discuţie dematerializarea picturii prin dialogul dintre figurativ şi abstract. Potrivit juriului, Adrian Ghenie caută elemente abstracte în arta figurativă, în timp ce Navid Nuur adaptează conceptualul la pictura şi reprezentările tradiţionale. Împreună, cei doi artişti explorează fenomenologia culorii, folosind albastrul şi roşul ca punct de plecare.

Adrian Ghenie (1977, Baia Mare), trăieşte şi lucrează la Cluj şi Berlin. Artistul a avut expoziţii solo la Denver, Gent, Bucureşti, Florenţa, Praga şi Liverpool.

Navid Nuur (1976, Teheran) trăieşte şi lucrează în Haga, Olanda. Artistul a avut expoziţii solo la Paris, Londra, Kassel, Veneţia şi Amsterdam.

Desfăşurat la sfârşitul lunii mai, Art Basel Hong Kong a adunat la prima ediţie 245 de galerii şi peste 3.000 de artişti  din întreaga lume.

 

Iluzionismul ridicat la rang de artă

Din 14 iunie, MediaPro Distribution aduce pe marile ecrane Now You See Me: Jaful perfect (foto 6, 7), un film spectaculos în care patru magicieni talentaţi cuceresc publicul cu numere de iluzionism îndrăzneţe, în timp ce jafurile lor pun în alertă toate autorităţile statului.

Filmul Now You See Me - Jaful Perfect spune povestea uneia dintre cele mai faimoase echipe de iluzionişti din lume. Membrii acesteia jefuiesc afacerişti corupţi în timpul reprezentaţiilor şi îşi răsplătesc publicul cu banii furaţi. Agenţii FBI sunt pe urmele lor, însă iluzioniştii sunt, surprinzător, mereu cu un pas înaintea legii.

Regizat de Louis Leterrier (Înfruntarea titanilor), filmul reuneşte o distribuţie de excepţie din care fac parte Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Melanie Laurent, Isla Fisher, Dave Franco, Common, Jose Garcia, Michael Caine şi Morgan Freeman.

Una dintre problemele care se ivesc în transpunerea magiei în film este că publicul se va îndoi instinctiv de ceea ce văd, dar realizatorii Now You See Me - Jaful Perfect erau hotărâţi să evite pe cât posibil să folosească efecte speciale sau grafică computerizată. S-au consultat cu unii dintre cei mai prestigioşi magicieni ai lumii pentru a garanta autenticitatea iluziilor din film şi pentru a le oferi actorilor posibilitatea de a învăţa şi de a realiza trucurile de magie.

 

Vizite ghidate în corpul central al Palatului Regal

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul în acest sfârşit de săptămână la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al muzeului: Sufrageria regală, Scara Voievozilor şi Sala Tronului (foto 8, 9, 10).

Vizitele au loc astfel (durata: aproximativ o oră, tarif: 20 lei - ghidajul inclus):

- sâmbătă, 15 iunie, de la orele 11.00, 14.00 şi 17.00;

- duminică, 16 iunie, de la orele 11.00, 14.00 şi 17.00;

Participarea se face pe bază de înscriere prealabilă prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19.

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a palatului regal (în anexa Sufrageriei regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse şi care aşteaptă încă să-şi reia locul în memoria afectivă a contemporaneităţii.

Vizitele ghidate în corpul central al Muzeului Naţional de Artă al României se organizează în al treilea week-end al fiecărei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO