Ziarul de Duminică

Drumul ţigărilor (II)/ de Rareş Năstase

Drumul ţigărilor (II)/ de Rareş Năstase

Autor: Rares Nastase

21.12.2012, 00:01 466

Sa recunoastem: contrabanda cu tigari e incurajata si de romanii care isi asuma riscul sa fumeze tigari de cele mai multe ori contrafacute. Cumparatorii habar nu au de unde vine tutunul, si in ce conditii au fost fabricate tigarile. Specialistii din Europa de Vest au atras atentia ca tigarile ce vin dinspre Ucraina ar contine tutun periculos, cultivat in zone radioactive. Marfa contrafacuta nu se livreaza doar Occidentului - se vinde bine si in Romania: o gasesti in pietele din toate orasele, mari ori mici.

Localitatea Bistra, din Maramures este comuna cu cei mai multi carausi din nordul tarii. Bistra e chiar langa frontiera, intr-o zona de munte, greu accesibila autoritatilor. Din 1.000 de localnici, o treime sunt implicati in dosare de contrabanda. Peste o suta numai in 2012.

In 2011, in urma unor descinderi cu elicopterul, au fost ridicati zeci de suspecti de la Bistra.

Localitatea are muntii la doi pasi, insa pana la frontiera accesul este foarte dificil.

Zilnic politistii gasesc obstacole pe traseu. Cele mai multe puse intentionat de carausii care vor sa incetineasca patrulele.

Dupa aproape doua ore la volan, politistii ajung la limita cu frontiera. Sus, pe Varful Polonica, gasesc un grup de tineri. Ii stiu bine. Afirma ca sunt la vanatoare.

Unul dintre tineri e cunoscut in toata Bistra drept cel mai puternic caraus. Poate cara singur cinci baxuri, care cantaresc peste 100 de kilograme. Iar pentru caraus cinci ori sase baxuri inseamna un castig de cel putin 1.000 de lei. Rand pe rand ies in luminis si alti tineri. Si ei cu state vechi la politie.

Patrula n-a gasit marfa, dar a dat peste chingile de care se folosesc carausii. In padurile din aceasta zona sunt frecvent capturi de zeci de baxuri. Un politist de frontiera explica:"Este Varful Serban, aproximativ 1.900 de metri, pe partea cealalta este masivul Tomnatec. Pe sub Serban este o carare care face legatura intre varful Polonica si masivul Serban. Contrabandistii sunt obligati sa treaca pe acolo. Pana jos sunt vreo 12 kilometri pe care ii parcurg in 4 ore." Locul se numeste Valea Viseului - o trecatoare aproape perfecta pentru contrabanda."Acolo am avut una dintre cele mai mari capturi: 150 de baxuri, transportate cu 18 cai." S-a intamplat anul trecut, cand o intreaga retea cu ramificatii pana in judetul vecin Suceava, a fost depistata si anihilata.

Tinerii gasiti astazi langa frontiera au o scuza. Cu ei sus in munte ii gasim pe primarul din Bistra si pe un consilier local. Spun ca sunt la vanatoare de mistreti. Iar suspectii sunt gonaci si ii ajuta la partida.

L-am intrebat pe edil de ce autoritatea locala nu pietruieste drumul, pentru ca politistii sa ajunga mai rapid la frontiera. " N-avem noi de ce sa punem bani pentru drumul acesta greu accesibil." Pana atunci gonacii primarului raman in munte si nu pot fi "dovediti" decat daca sunt prinsi in flagrant. Si rad in nasul politistilor.

Tot natural continua si traficul pe Valea Viseului.

Despre carausii zonei se spune ca au puteri supraomenesti.

Teoretic, contrabanda e pedepsita conform legii, cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Practic, contrabandistii sunt cercetati in libertate si primesc condamnari de cateva luni. Se intorc acasa, in comunitatile unde locuiesc cu familia si politistii de frontiera.

Drumul tigarilor implica si drumul platilor. Daca un supraveghetor primeste 50 de lei pe zi, un caraus castiga 200 de lei la fiecare bax carat. Depozitarul ia 100 de lei si transportatorii alti 100 de lei de bax. Si pana la piata pretul pachetului de tigari se dubleaza. Intr-o noapte pot fi trecute peste granita si cate 50 de baxuri, de cate 50 de cartuse. In total 2.500 de cartuse, 25 de mii de pachete. Un astfel de transport valoreaza in Romania in jur de 45 de mii de euro, si a fost cumparat la mai putin de jumatate din Ucraina. Nu e de mirare ca la un castig de 20 de mii de euro, liderii sunt dispusi sa plateasca mii de euro saptamanal, costuri cu oamenii din retea.

Sighetul a inflorit din contrabanda, este orasul somerilor proprietari de vile si masini de teren. "Un tanar care abia stie sa scrie, cu masini de lux, X5, X6, casa, apartamente. Si din ce zice ca le-a facut? Din donatii? Zice ca a fost in strainatate de cateva ori, dar o perioada foarte scurta."

Drumul tigarilor implica si drumul autoritatilor mituite - la intrarea in tara comisioanele merg catre vamesi si politistii de frontiera. In piete si depozite filierele isi fac intrare la inspectorii garzii financiare.

Lupta cu traficantii e doar de fatada. Razii televizate in care responsabilii vin, dau amenzi, confisca tigari si pleaca. Dupa care distribuitorii isi vad de treaba si alimenteaza o tara intreaga cu tigari traficate.

In distributie, adica ultima veriga a mafiei, pot interveni nu numai politistii de frontiera, ci si cei de la investigarea fraudelor, sau inspectorii Garzii financiare. Daca vor. Dar nu vor. In aceste conditii, romanii "fumeaza" 200 km de autostrada pe an. Atat s-ar putea construi cu banii negri din contrabanda cu tigari. Nu exista oras in Romania unde sa nu gasesti tigari traficate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO