Ziarul de Duminică

EDITORIAL / A lui Eminescu e cea mai lunga

EDITORIAL / A lui Eminescu e cea mai lunga
26.02.2009, 16:28 63

 

 
 

Iata-le pe cateva dintre ele, nu neaparat in ordine cronologica: n-avem un Premiu Nobel (in 1974, cand i s-a acordat Nobelul pentru Medicina si Fiziologie, George Emil Palade nu mai era roman, ci american), Nicolae Paulescu a descoperit insulina, dar creditul le-a fost acordat unor canadieni (care s-au ales si ei cu un Nobel), Traian Vuia a realizat primul zbor cu aparat autopropulsat, dar cunoscuti pentru aceasta isprava au ramas fratii Wright, Petrache Poenaru a inventat la 1827 stiloul, dar nu i-a folosit la nimic, Stefan Odobleja si-a vazut uzurpata calitatea de "parinte al ciberneticii" de catre Norbert Wiener, Nicolae Teclu a nascocit un tip de arzator (bec) folosit apoi in toate laboratoarele din lume, dar becul e cunoscut acum drept "bec Bunsen", prima racheta cu trepte de combustie a fost lansata la Sibiu, la 1555, dar nimeni nu-si mai aminteste acest lucru, Aurel Persu a construit primul automobil cu forma aerodinamica (1924) si s-a ales cu anonimatul, Henri Coanda a construit si a zburat el insusi cu primul avion cu reactie, dar peste lucrul asta s-a asternut uitarea.

In fine, un ultim exemplu: The Saatchi Gallery si-a propus sa vada cum arata un Top 500 al celor mai importanti artisti ai secolului XX (poate vota oricine, pe www.saatchi-gallery.co.uk/artvote). Ei bine, pe 20 februarie a.c., Constantin Brancusi se afla abia pe locul 17.
Era sa uit: nu de mult s-au descoperit si la noi oarece fosile de dinozaur, dar pana si acelea s-a dovedit ca apartin unei specii pitice.
Cum n-avem nici munti cine stie ce inalti, nici Marea Neagra nu-i cine stie ce adanca, cum nici Dunarea nu-i cea mai lunga garla, e de inteles de ce ne dorim si noi, ca tot omul, sa fim recunoscuti drept cei mai cei intr-un domeniu sau cu ceva anume. Raspunzand acestei acute nevoi nationale, la finele anului trecut, sub obladuirea autoritatilor, am purces la construirea unui carnat. S-a dorit a fi cel mai lung carnat din lume. Au trudit macelarii vreme indelungata si, intr-un final, mandretea era gata. Am tremurat de emotie la gandul ca am fi putut dobori recordul mondial la categoria carnati. Dar, perfida deziluzie, n-a fost sa fie... Pe 16 februarie a.c., site-ul World Records Academy vestea lumii intregi ca o echipa de mezelari croati ne-a furat si aceasta speranta: carnatul lor, cu cei 530 de metri ai sai, a fost omologat drept cel mai lung carnat din lume. Pe site-ul aceleiasi WRA am gasit, insa, si un lucru frisonant: aveam si noi, de mai bine de 120 de ani, un record mondial si n-am stiut de el pana acum: Luceafarul lui Eminescu este cel mai lung poem de dragoste ever! Bravos, natiune!
De-acum am intrat si noi in randul lumii, suntem si noi in categoria nemuritorilor care au dat omenirii si umanitatii cel mai mare cappuccino, cel mai voluminos implant de sani, cea mai mare placinta sau cel mai mare ecler. Poetul national ne-a mai smuls, inca o data, din ghearele anonimatului si mediocritatii. De data aceasta definitiv. Pentru cei care vor sa stie mai multe despre poemul cu pricina, World Records Academy face si o scurta, dar inspirata descriere a acestuia. Astfel, datorita WRA, o lume intreaga stie acum ca Luceafarul este, citez: "o combinatie intre Pe aripile vantului, Star Trek si Love Story". Ceea ce, marturisesc, nici eu nu stiam.
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO