Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Dar pe noi de ce ne-ai parasit?

EDITORIAL / Dar pe noi de ce ne-ai parasit?
15.04.2009, 14:56 21

 
Ca orice om gospodar, imi facusem si eu oarece "provizii de subiecte" pentru Editorial. Dar, cum mi-a venit randul sa scriu tocmai in preajma Pastelui, am decis sa renunt la stocul meu de teme. Am hotarat sa nu scriu despre povestea lui Lasantha Wickrematunge, jurnalist din Sri Lanka, redactor-sef al publicatiei Sunday Leader. Pentru articolele sale, in cadrul carora demasca ororile razboilui civil, omului ii devenise limpede ca va fi asasinat. Si chiar a fost asasinat, in ianuarie a.c. Pentru aceasta "ocazie speciala", L.W. pregatise insa un editorial, care a fost publicat postum. Acolo scria, printre altele: "Este ceva mai presus de bunastare, de propriul renume, de castiguri si de siguranta personala. Acest lucru se numeste constiinta."
N-am sa scriu nici despre o coincidenta tragi-comica: cu ani in urma, un candinat la presedintia Romaniei dezvaluia, in campania electorala, ca prin "transeele" opozitiei stau ascunsi fix 15.000 de specialisti gata sa scoata tara din marasm. Cetateanul s-a ales presedinte si toata lumea a stat cu ochii pe "transee", ca pe butelie. Dar de acolo n-a iesit nici macar un specialist. Recent, a rabufnit in presa scandalul diplomelor universitare falsificate. Dupa calculele celor care au investigat cazul, ar fi vorba despre exact 15.000 de diplome. Taman cati specialisti ne promisese catindatul.
Mai pusesem deoparte si subiectul semnelor diacritice (in limba romana). Acestea lipsesc (aproape) cu desavarsire din mediul electronic (mail, site, blog etc.). In mediul virtual, limba romana e rasa in cap, precum odinioara detinutii. "Internetul este viitorul" – se spune. Daca romana de pe internet este, la randul ei, viitorul limbii romane, e vai si amar.
Mai notasem si ca, in ultima vreme, se tot vorbeste despre o criza economica. Citesc, insa, ca nu stiu care director general al unei importante banci occidentale a raportat pentru anul trecut o pierdere colosala, apoi s-a cerut la o pensie de cca 900.000 euro pe an. Mai citesc si ca boardul unei colosale institutii financiare de peste Ocean a cerut statului (si a si primit) un ajutor financiar de foarte multe milarde de dolari, pentru a evita falimentul. La scurta vreme, boardul cu pricina se autoimproprietarea cu bonusuri de zeci de milioane de dolari. Sunt doar doua exemple, din multe altele. Asadar, in regula, suntem in criza, dar nu este, oare, aceasta una morala?
In fine, n-am sa scriu despre niciunul dintre subiectele de mai sus. In preajma Pastelui fiind n-am sa sciu decat asta: OK, Hristos a Inviat. Dar cu noi cum ramane?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO