Ziarul de Duminică

Eleni Skiadopoulou: „În ianuarie 2012 vom vernisa o expoziţie greco-română”/ de Elena Lazăr

Eleni Skiadopoulou: „În ianuarie 2012 vom vernisa o expoziţie greco-română”/ de Elena Lazăr

Eleni Skiadopoulou: „În ianuarie 2012 vom vernisa o expoziţie greco-română”/ de Elena Lazăr

Autor: Elena Lazar

11.11.2011, 00:07 116

Născută în insula Kerkyra din Arhipelagul Ionic, Eleni Skiadopoulou a petrecut zece ani în Marea Britanie, la Londra, unde a urmat studii de filologie engleză, psihologie şi artă fotografică. Revenită în Grecia, a fost, timp de aproape trei decenii, profesoară de limba engleză, împletind cariera didactică cu aceea de consilier artistic al unor galerii, fundaţii culturale, ca şi consilier de design interior. Relaţia ei cu arta a fost întotdeauna puternică, esenţială şi cotidiană, soţul ei, Mihalis Skiadopoulos, fiind un valoros restaurator de opere de artă, pictor, hagiograf, sculptor şi gravor.

- Doamnă Skiadopoulou, din biografia dumneavoastră am aflat că v-aţi născut în vatra de cultură care se numeşte Kerkyra. Ştim că insula aceasta are o uriaşă tradiţie culturală şi ocupă un loc aparte în istoria Greciei. Aţi putea să ne spuneţi câteva lucruri despre oraşul natal?

- Oraşul Kerkyra se caracterizează prin existenţa unui puternic element veneţian, dar este marcat totodată şi de numeroase influenţe engleze şi franceze. Este un oraş cosmopolit, care emană o senzaţie de nobleţe, cu multe construcţii valoroase ca şi cu importante biserici bizantine. Are vile veneţiene şi clădirile impresionează prin culoarea tradiţională corfiotă. Kerkyra are o frumuseţe naturală aparte şi emană un aer artistic, care inspiră pe orice vizitator al ei.

- În cariera dumneavoastră există două axe principale - predarea limbii engleze şi, în paralel, arta. Cum s-a întâmplat această rară, dar şi frumoasă coincidenţă - să împletiţi, adică, două domenii care la prima vedere sunt diferite şi necesită, îndeosebi cel de-al doilea, o enormă investiţie de pasiune, de răbdare, de stăruinţă şi de multe eforturi?

- Faptul că m-am născut în Kerkyra, o insulă cu tradiţie arhitectonică, muzicală şi, în general, cu o cultură artistică influenţată de alte ţări europene, accesul la limbi străine şi înclinaţia spre artă au contribuit la această evoluţie, firească după părerea mea, dat fiind că, aşa cum am spus mai înainte, insula consituie o bogată sursă de inspiraţie artistică.

- Acum v-aş ruga să ne descrieţi pe scurt istoricul relaţiei dumneavoastră cu România. Când aţi venit prima dată aici? Care era imaginea pe care o aveaţi înainte de a veni în România, cum aţi găsit-o când aţi venit şi cum vi se pare acum?

- Ştiam că România este o ţară bogată în frumuseţi naturale şi cu o vie cultură. Am vizitat-o prima dată în anul 2008, într-o călătorie de agrement. Din prima clipă, vă mărturisesc, am avut sentimentul că această ţară are ceva să-mi spună. M-au emoţionat clădirile, culorile, oamenii şi în general cultura ţării. Atunci am hotărât că aş putea să ofer şi eu ceva acestei ţări care m-a vrăjit. A urmat ideea deschiderii galeriei, a cărei inaugurare a avut loc în ianuarie 2009. De atunci până azi a existat o foarte importantă evoluţie a ţării la toate nivelele (social, cultural, economic), o evoluţie care durează şi care doresc să dureze şi anii următori.

- Am fi curioşi să aflăm acum şi povestea galeriei Melenia, sau Melenia Art Gallery, după denumirea în engleză. Scopul ei? Ambiţiile? Proiectele? Colaboratorii? Rezultatele activităţii de până acum sunt întrucâtva mulţumitoare şi încurajatoare?

-Melenia Art Gallery şi-a început activitatea, cum am arătat, în ianuarie 2009, cu scopul de a promova tineri artişti greci, români şi străini, cultivatori ai artei moderne. Ambiţia ei este să stimuleze tinerii artişti să-şi prezinte operele şi opiniile lor artistice şi să-i încurajeze să-şi dezvolte talentul. Inspiratorii, responsabilii şi coproprietarii galeriei (www.meleniagallery.com) suntem eu şi Melina Krokou, cu studii de comunicare şi relaţii publice la Paris. De altfel, numele galeriei, Melenia, este asociarea numelor noastre (Melina & Eleni). Rezultatele efortului nostru sunt satisfăcătoare şi, de ce nu, încurajatoare. De altfel, dragostea noastră pentru ceea ce facem este atât de mare încât suntem convinse că va avea bune rezultate. Scopul nostru nu este obţinerea unui câştig uşor, ci creaţia (arta), evoluţia şi speranţa în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic prin care trecem.

- În afară de expoziţii, există şi alte activităţi?

- În urmă cu un an am demarat un program cu lecţii de pictură pentru adulţi, dar şi pentru copii. Profesori sunt artişti cu diplomă de predare şi bogată experienţă. Este o activitate foarte promiţătoare pentru cei care participă la ea, care le dă prilejul să-şi afirme prin artă talente pe care nu ştiau că le au, ca şi sentimentele lor ascunse.

- Cu experienţa pe care aţi dobândit-o deja aici, cum vedeţi lumea românească a artelor frumoase? Unul din scopurile dumneavoastră este şi încurajarea tinerilor artişti români, nu-i aşa?Ce s-a întâmplat până acum?

- Din colaborarea cu destui tineri artişti români, ceea ce am constatat şi ne-a impresionat este dragostea lor profundă pentru artă şi evoluţia ei, cunoştinţele şi talentul ce-i caracterizează, ca şi înverşunarea lor împotriva vremurilor.

- Ne veţi da prilejul să admirăm şi să cunoaştem şi artişti greci? Sau din alte ţări?

- Am expus deja artişti greci, precum marele nostru pictor Kostas Tsoklis, renumita sculptoriţă şi profesoară la Şcoala de Arte Frumoase, Afroditi Liti, ca şi opere de Yorgos Sekofski, Venia Behraki, Mihalis Manousakis, Haris Kontosfyris ş.a. Totodată, am organizat expoziţii cu opere ale unor artişti din alte ţări, precum Serbia, Bulgaria, Kosovo (în cadrul expoziţiei noastre balcanice de la Muzeul Cotroceni), ca şi artişti din Italia şi India. În ianuarie 2012 vom vernisa o expoziţie greco-română, o expoziţie pe care o considerăm foarte importantă pentru noi şi pentru artiştii noştri. În viitor intenţionăm să prezentăm şi artişti din alte părţi ale lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO