Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL/ Doua Enciclopedii fundamentale

EVENIMENT EDITORIAL/ Doua Enciclopedii fundamentale
10.02.2010, 15:42 36
In mod cert, daca generatia mea ar fi avut la dispozitieasemenea admirabile enciclopedii, ar fi fost mai numerosi ceiatrasi de profesii care isi numara astazi pe degete specialistii.De aceea este de laudat orice demers spre lumina mintilor tinerilorsi adolescentilor. Spre sfarsitul anului trecut au aparut, laEditura Litera, "Marea enciclopedie ilustrata Animale" si "MareleAtlas ilustrat al Lumii". Merita din plin sa revenim asupralor.
"Marea enciclopedie ilustrata Animale" a aparut la Weldon Owenin 2004. Textul i se datoreaza lui Jenni Bruce, Karen Mc Ghee, LubaVangelova si Richard Vogt. Au fost consultati profesori renumiti -dr. Fred Cooke, presedintele Uniunii Americane a OrnitologilorNorfolk, Marea Britanie, dr. Hugh Dingle, profesor emerit alUniversitatii California Davis, dr. Stephen Hutchinson, profesorinvitat la Centrul de Oceanografie Southampton, dr. George McKay,consultant in biologia conservarii din Sydney, dr. Richard Schodde,membru al Australian National Wildlife Collection din Canberra, dr.Noel Tait, consultant in biologia nevertebratelor din Sydney si dr.Richard Vogt, curator in studiul reptilelor si profesor laInstitutul National pentru Cercetarea Amazonului din Manaus,Brazilia. A rezultat un volum masiv, de peste 600 de pagini,fireste extrem de ilustrat, cu harti si casete cu sinteze deinformatii, care, cel putin in limba romana, vine sa completeze olipsa. "Dupa punerea in tema a cititorului cu locul regnului animalin lumea vie, cu trasaturile morfologice particulare, cu biologiasi cerintele ecologice, cu raspandirea si obiceiurile neobisnuiteale unora, ne sunt prezentate notiunile de clasificare, cu punctelede vedere moderne ale biologiei moleculare, cu denumirilestiintifice si populare ale speciilor, pentru a ajunge in cele dinurma la sistematizarea pe clase, in cazul vertebratelor, sau peincrengaturi, in cazul celor mai multe nevertebrate, cu exceptiainsectelor, unde, de la nivelui clasei, se coboara pana la nivelulordinelor. (...) Este o carte absolut necesara in fiecarebiblioteca." (Dr. Dumitru Murariu, directorul Muzeului National deIstorie Naturala "Grigore Antipa").

"Marele Atlas ilustrat al lumii" este cum spune si titlul, "Unportret cuprinzator al Pamantului." Si acesta a aparut initial laWeldon Owen, in 2004 si a fost conceput sub indrumarea unei echipeinternatioanle de cartografi si consultanti in domeniu. Semnatariisunt Jenni Bruce si Scott Forbs. Atlasul combina o cartografiesofisticata, creata special pentru aceasta lucrare, cu sute defotografii, vederi din satelit, ilustratii, diagrame si harti,pentru a descrie lumea in care traim, asa cum n-a mai fost descrisavreodata. Sunt prezentate structura Pamantului, clima, viata insalbaticie, resursele naturale, mediul inconjurator, populatiile,religiile, limbile, popoarele, transportul, comunicatiile, economiasi conditiile politice de pe tot globul. Atlasul este un instrumentde referinta absolut necesar pentru cel care doreste sa inteleagalumea din care face parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO