Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL / Istoria ilustrata a lumii

EVENIMENT EDITORIAL / Istoria ilustrata a lumii
12.08.2009, 15:07 162
Chiar asa se cheama masivul volum*) publicat de ceva vreme de Editura Litera International, o traducere si adaptare din limba engleza de Brandusa Ciugudean si echipa de la Graal Soft-Integrated. Volumul a aparut initial la Berlin, in 2005. Un volum care merita atentie din mai multe motive.
 
Au aparut in ultimii ani o seama de istorii ale lumii, incat, chiar daca piata nu e saturata, nu se poate spune ca subiectul a lipsit si ca doritorii de a afla nu si-au putut ostoi setea. Dar aceasta istorie ilustrata a lumii este altceva.
Primul lucru care impresioneaza este imaginea – aproape 4.000 de ilustratii care insotesc textul si ii faciliteaza cititorului intelegerea acestuia. In al doilea rand, volumul nu este unul savant, ci dimpotriva, e plin de dinamism si mai viu decat orice alta istorie universala. Scopul lui este de a starni curiozitatea. In al treilea rand, informatiile si ilustratiile sunt oferite in calupuri care fac ca experienta sa fie interactiva. In al patrulea rand este o carte monumentala, dar si cuprinzatoare, intrucat trece in revista cele mai importante evenimente ale lumii din cele mai vechi timpuri pana in secolul XXI. Cartea reuneste istoria sociala, culturala si militara intr-o lucrare indispensabila publicului larg, dar si extrem de utila istoricilor, elevilor si studentilor.
In introducerea sa, Douglas G.Brinkely scrie: „Un tip inteligent mi-a spus candva ca prima regula pentru a-ti controla eruditia este sa stii cat nu stii. In timp ce citeam si admiram splendidele ilustratii din aceasta eleganta Istorie ilustrata a lumii, mi-am adus aminte de o vorba inteleapta din popor. Pentru ca infruntam zi de zi viata, nu mai avem de ce sa privim inapoi. <<Tot ce apartine trecutului a disparut parca in ceata>>, scria pertinent romancierul Henry Miller in Tropicul Racului. <<Am amintiri, dar ele si-au pierdut seva, par moarte si inutile, ca niste mumii stravechi scufundate in mlastina.>> Miller avea dreptate. Ii consideram pe Rupert Murdoch si Donald Trump <<moguli>>, dar nu stim nimic depre Imperiul mogulilor din India sec. XIV. Unii dintre noi se roaga duminica in biserici luterane sau metodiste si se numesc<<protestanti>>, fara a avea nici cea mai vaga idee despre Pacea de la Augsburg din 1555. Memoria noastra colectiva este de scurta durata."
O cartea ca aceasta are sanse sa schimbe ceva.
 
----

*) Istoria ilustrata a lumii, Editura Litera International, 2009 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO