Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL / Un tezaur de informatie

EVENIMENT EDITORIAL / Un tezaur de informatie
15.04.2009, 14:01 28

 
Semnalam, in urma cu cativa ani, intr-un articol din prima pagina a Ziarului de Duminica, intreprinderea neobositului si incapatanatului editor Marcel Popa si al minusculului sau colectiv de a da romanilor un dictionar enciclopedic care sa merite acest nume. Lucrurile sunt atat de aidoma astazi, incat reproduc mai intai acel articol:
„In 1993, Marcel Popa si Editura Enciclopedica au surprins piata cartii cu aparitia primului tom din Dictionarul Enciclopedic (literele A, B, C), care cuprindea 20.000 de articole, nume proprii si comune, informatii enciclopedice dintre cele mai diverse. S-a discutat mult si pe drept despre aceasta aparitie, din mai multe motive: fata de editia a III-a a Micului Dictionar Enciclopedic, aparut in 1986, socotit punct de pornire, erau cateva mii de articole in plus; volumul era inteles ca un barometru al intregii lucrari; se produsesera uriase mutatii pe plan international, in domeniile politic, economic, militar, cultural, care urmau a fi semnalate enciclopedic; se insista asupra unui comportament editorial firesc ce nu mai functionase de o jumatate de secol – nimeni nu indicase ce anume sa fie introdus sau exclus din dictionar, iar toate personalitatile erau inregistrate in functie de rolul jucat intr-un domeniu sau altul si nu de faptul ca acest rol fusese negativ sau pozitiv. Editorul Marcel Popa declara la acea vreme ziarului Meridian ca un dictionar enciclopedic <<trebuie sa fie un organism viu, un reflex sensibil si fidel al cunoasterii, al plusului de cunoastere din fiecare perioada.>>
Editorul, echipa si editura au perseverat cu incapatanare in actiunea lor. Astazi avem alte trei volume – vol. II, literele D-G, aparut in anul 1996, volumul III, literele H-K, aparut in anul 1999 si volumul IV, literele L-N, aparut in 2001. Fiecare cuprinde peste 20.000 de articole, cu fotografii si harti; se consemneaza la zi tot ce s-a reusit intr-un domeniu sau altul al cunoasterii; se mentin criteriile anuntate la aparitia primului volum; se remarca in continuare inexistenta indrumarilor de orice fel si a cenzurii. Intr-un final (care pare din ce in ce mai indepartat in conditiile tot mai dificile pentru aparitia de carte fundamentala), Dictionarul Enciclopedic va putea fi considerat tezaurul civilizatiei universale, atat de necesar oricarei culturi. Oricate indreptari, firesti, ar necesita, oricate critici indreptatite sau nu ar starni, Dictionarul este un reper".
Articolul de mai sus a aparut in numarul din 22 iunie 2001. Intre timp, cam la doi ani, au iesit pe piata si celelalte volume, culminand, recent, cu literele T-Z (adica volumul VII).
"Este incredibil – ne declara Marcel Popa – ca acest volum a putut sa vada lumina tiparului acum, cand editorii isi desfasoara activitatea in conditii deosebit de grele, fara vreun sprijin din partea autoritatilor culturale. Imi cer scuze cititorilor pentru intervalul nefiresc de lung de timp intre aparitia celor sapte volume ale Dictionarului".
Mai bine mai tarziu decat niciodata!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO