Ziarul de Duminică

EVENIMENT/ O carte cu greutate si undele ei virtuale

EVENIMENT/ O carte cu greutate si undele ei virtuale
26.11.2009, 16:05 37
Un volum de peste 2.500 de pagini, cu circa 26.000 de articoledespre cele mai diverse domenii (stiinte, arte, afaceri, IT,geografie, istorie, literatura, medicina, filosofie, sport,mitologie, religie, folclor etc.) si care atarna aproximativ 5kilograme. Desigur, in materie de carti, orice informatie legata degreutate e… lejera, frivola si, aparent, nesemnificativa. Astaziinsa, in conditiile in care, de la Encarta la EnclopediaUniversalis, prolifereaza versiunile online ale majoritatiidictionarelor lumii, aparitia unui volum "de hartie" cu un asemeneagabarit (si cu inerentele dificultati de manipulare care decurg deaici) nu poate decat sa destepte nostalgii si, desigur, sastarneasca sentimente de pretuire (daca nu chiar de invidie) pentrucurajul editorilor care s-au incumetat sa-l publice.
Monumentala carte la care ne referim este Enciclopedia ConcisaBritannica 2009, tiparita cu putina vreme in urma, cu un remarcabilprofesionalism, de catre Editura Litera. Coordonatorul editieiromanesti, doamna Cornelia Marinescu, afirma in "Cuvantul inainte"al volumului: "Aparitia versiunii in limba romana reprezinta odubla premiera. Pe de o parte, este prima lucrare apartinandprestigioasei companii Encyclopedia Britannica Inc., dar si primaenciclopedie straina de renume care este editata si in limbaromana. In al doilea rand, zestrei de informatii oferite deoriginal, editorii romani i-au adaugat aproape 1.000 de articolecare acopera spatiul geografic, istoric si cultural romanesc inceea ce acesta are, consideram noi, mai interesant. Lucrarea defata are la baza ultima editie a Britannica Concise Encyclopedia,dar, cum o astfel de lucrare este, prin natura ei, in permanentaactualizare, am incercat sa tinem pasul si sa va prezentam sievenimentele de ultim moment din lume. Editia reprezinta rezultatulefortului de cativa ani al unui colectiv de redactori siconsultanti de specialitate, care au avut de infruntat nu doardificultatile inerente unei munci enciclopedice, in general, ci sigreutatile adaptarii in limba romana a unui vast camp de informatiisi cunostinte".
La acestea credem ca s-a cuveni adaugat faptul ca aparitia EBCacopera nu doar lipsa traducerilor in domeniu, ci si absenta unoreforturi coerente in zona enciclopedisticii originale romanesti,aflata (cu cateva foarte rare, dar cu atat mai stimabile exceptii)intr-o suferinta cronica. Asa stand lucrurile, credem ca ar maitrebui precizat ca stradaniile si acribia redactionale, precum sicorectitudinea colectivului de traducatori (30 la numar) au fostfericit completate de competenta indiscutabila a unui colectiv dereferenti de specialitate ale caror nume sunt: dr. Adrian Burloiu(medicina), dr. Christian Ferencz Flatz (filosofie), Theodor Julea(astronomie, fizica, matematica, tehnica), Mirela Marinescu(chimie), Dorin Matei (istorie), dr. Marcel Maruntiu (geologie),lector univ. dr. Nicolae Mocanu, dr. Anatol Eremia (harti), lectoruniv. dr. Cristina Staicu (zoologie), dr. Daniela Strat (botanica,harti), lector univ. dr. Denisa Talaban (biologie), dr. IonutVulpescu Teologie).

In plus, Editura Litera a lansat recent dictionar.litera.ro, celmai mare portal gratuit de dictionare online (varianta electronicaa dictionarelor Litera din formatul tiparit). Portalul cuprindepatru dictionare: "Marele Dictionar Universal al Limbii Romane","Dictionarul de Sinonime", "Dictionarul de Antonime" si"Dictionarul de Proverbe". Editia a 4-a a "Marelui DictionarUniversal al Limbii Romane", oferita gratuit pe portal, a fostlansata in avanpremiera in format electronic, versiunea tiparitaurmand sa apara in primul trimestru al anului 2010.Dictionar.litera.ro este astfel gandit incat cautarea unui cuvantaduce in aceeasi fereastra explicatia lui, sinonimele, antonimelesi proverbele aferente. In viitorul apropiat, pedictionar.litera.ro vor fi adaugate si alte dictionare dinportofoliul editurii: "Dictionar Universal de Filme", "Dictionar deFilme Romanesti", "Marele Dictionar Ortografic al Limbii Romane","Dictionar Universal de Muzica", "Dictionar Geografic", "DictionarEnglez-Roman-Englez", "Dictionar Francez-Roman-Francez", "Dictionarde Expresii si Locutiuni", "Dictionar de Arta Universala" etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO