Ziarul de Duminică

Fanaticii Apocalipsei/ de Ziarul de duminică

Fanaticii Apocalipsei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.12.2012, 00:02 59

Pascal Bruckner

Fanaticii Apocalipsei

Să salvăm Pământul, să pedepsim omul!

Editura Trei

Colecţia "Acum pentru viitor". Traducere din franceză de Daniel Nicolescu (foto 1, alături de Pascal Bruckner, la lansarea cărţii, Târgul Gaudeamus). Preocuparea faţă de mediu a devenit un imperativ al zilelor noastre. Suntem atât de preocupaţi să salvăm lumea, încât grija noastră s-a transformat în fanatism. Protectorii mediului ne acuză neîncetat că "rănim planeta cu fiecare respiraţie", că o consumăm şi o distrugem în goana noastră nebunească după confort. Ecologia a devenit o ideologie globală, cu preoţii, templele şi vocabularul ei demn de un nou catehism al catastrofei. Dar ce se află în realitate dincolo de această "scenografie a apocalipsei"? Sub masca acestui discurs patetic despre mediu, omul nu se teme oare de propriul sfârşit?

Scriitorul francez Pascal Buckner e de părere că "Ecologia este ultima mare ideologie politică, cea care contabilizează costurile dezvoltării şi ale progresului. A fost sacralizată - cum s-a întâmplat, la vremea lor, cu fascismul şi comunismul. E o religie profană care vede natura şi Pământul ca divinităţi şi face din copaci, plante si animale niste obiecte cvasi-sacre, uneori mai importante decât fiintele umane." ,,Planeta nu are nevoie să fie salvată - mai spune el - ne-a precedat şi ne va supravietui... Apocalipsa nu e sfârşitul lumii, ci răscumpărarea şi transfigurarea ei: răii sunt pedepsiti şi drepţii, recompensaţi." Bruckner îi critică pe "ecologiştii radicali", cei care "funcţionează pe baza fricii, a spaimei, a terorii pe care le răspândesc peste tot" şi care "şi-ar dori să revenim la marea simplitate primitivă, la un mod de viaţă neo-rural". "Denunţ acest proiect retrograd care ar avea drept consecinţă aruncarea noastră cu o sută sau cu două sute de ani în urmă." "Avem nevoie de noi frontiere, ca să le putem depăşi, nu de noi temniţe în care să putrezim."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO