Ziarul de Duminică

Femei pe culmile Istoriei/ de Ziarul de duminică

Femei pe culmile Istoriei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.06.2013, 23:55 159
Diane Ducret

Femeile dictatorilor

Editura Curtea veche

Traducere din limba franceză şi note de Doina Jela Despois. Cu un titlu cu un succes garantat, cartea rememorează poveştile de amor, căsniciile fericite şi nefericite ale câtorva dictatori din secolul trecut. Prenumele lor sunt banale: Inessa, Clara, Nadia, Magda, Felismina, Elena, Jiang Qing, Catherine, dar numele de familie spun totul: Mussolini, Lenin, Stalin, Hitler, Salazar, Mao, Ceauşescu, Bokassa. Unele sunt femei puternice, în stare să influenţeze decisiv hotărârile bărbaţilor din vieţile lor, pe când altele sunt doar victime şi au parte de un destin tragic. Unele se află în lumina reflectoarelor, sunt seducătoare sau stârnesc atenţie, în vreme ce altele sunt sortite să rămână mereu în umbră.

Cartea zugrăveşte istoria secolului XX „în timp real“. De cele mai multe ori realităţile cunoscute atât de bine din manuale, cărţi, filme documentare ori relatări vor fi puse acum într-o cu totul altă lumină. Autoarea evită în mod subtil capcana reabilitării imaginii unor dictatori, dar reuşeşte cu multă discreţie să le completeze portretul, înfăţişându-le şi latura umană, mai puţin cunoscută publicului larg.

Diane Ducret este jurnalistă, dar are şi formaţie de istorie şi filozof. Născută la Anderlecht, Diane a copilărit în Ţara Bascilor şi a studiat în prestigioas instituţii de învăţământ din Paris şi Roma. În prezent , colaborează la realizarea de filme documentare istorice pentru postul France 3. La începutul anului 2011 i se publică prima carte, Femeile dictatorilor.

Descrierea relaţiei dintre Elena Ceauşescu şi Nicolae Ceauşescu nu aduce nimic nou. Autorul reia informaţii de circulaţie, care pentru un cititor occidental s-ar putea să mai aibă oarecare interes: reaminteşte că ea era mai vârstnică şi sexual mai experimentată; că el e bărbatul unei singure femei etc. Ni se spune şi despre idila romantică petrecută la 1 mai 1939. E un fals istoric pe care autorul îl crede uşor, prea dornic să plaseze o poveste pasagerului din trenul Paris-Grenoble care nu vrea să se plictisească.

Amuzante sunt detaliile privind-o pe dansatoarea folclorică ajunsă - la cererea lui Bokassa, aflat în vizită la Bucureşti, în 1973 - una dintre nevestele lui. Băieţii din jurul lui Ceauşescu au aranjat chestiunea ca pe o afacere de stat. În capitala centrafricană, românca trebuie s-o confrunte pe nevasta oficială, împărăteasa. Telenovela se termină când Bokassa este alungat de pe tron de paraşutiştii lui Giscard d'Estaing, care are nevoie de o lovitură pentru campania sa prezidenţială. Mutarea reuşeşte, dar, fugit în exil, Bokassa, drept răzbunare, denunţă presei cadourile făcute lui d'Estaing. Scandalul provoacă pierderea alegerilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO