Ziarul de Duminică

Festivalul internaţional de teatru „Shakespeare” de la Gdansk/ de Ziarul de duminică

Festivalul internaţional de teatru „Shakespeare” de la Gdansk/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

10.08.2012, 00:22 44

Cu sprijinul ICR Varşovia, teatrul românesc este prezent la Festivalul Internaţional de Teatru "Shakespeare" de la Gdańsk, începând din anul 2008, fără întrerupere. Anul acesta, Teatrul Naţional din Craiova a adus spectacolul O furtună în regia lui Silviu Purcărete, având decorul şi costumele concepute de Dragoş Buhagiar. Reprezentaţiile au avut loc în zilele de 4 şi 5 august (cea de-a doua în închiderea festivalului) pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, prima dintre ele fiind urmată de o discuţie a realizatorilor spectacolului cu publicul.

Spectacolul O Furtună, pe un text adaptat de Silviu Purcărete, a avut premiera în 18 februarie 2012 la Craiova şi este co-finanţat şi de Festivalul "Shakespeare" din Gdańsk. Spectacolul a fost deja prezentat la Festivalul Internaţional "Shakespeare" din Craiova, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Varna şi la Festivalul "Shakespeare" de la Gyula. O furtună este prima propunere de spectacol a reţelei Festivalurilor Shakespeare, creată în anul 2010, cu sediul la Gdańsk. Teatrul din Craiova a fost ales membru datorită faptului că este singurul cu scenă proprie, iar numele lui Silviu Purcărete a fost agreat de toţi membrii reţelei. Prezentarea spectacolului la Festivalurile Shakespeare din Gyula şi Gdańsk face parte din proiectul "Discovering Theatrelands", finanţat de Uniunea Europeană prin programul "Culture".

Scenograful Dragoş Buhagiar se va afla pentru a treia oară pe ţărmul Mării Baltice, după invitaţiile anterioare la ediţiile din 2008 şi 2011 ale Festivalului "Shakespeare", când au fost prezentate spectacolele Hamlet în regia lui Radu Alexandru Nica, producţie a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, respectiv Shaking Shakespare, regia tot Radu Alexandru Nica, producţie a Teatrului German din Timişoara.

Festivalul Internaţional de Teatru "Shakespeare" se desfăşoară în fiecare an pe litoralul Mării Baltice, în Cele Trei Oraşe (Trójmiasto), complex urban format din oraşele Gdańsk, Gdynia şi Sopot, important centru cultural, ştiinţific şi industrial al Poloniei. Considerat unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Polonia, evenimentul se bucură de recunoaştere internaţională şi de un aflux deosebit de public. Programul cuprinde reprezentaţii ale pieselor shakespeariene invitate din întreaga lume (în programul ediţiei din acest an se regăsesc spectacole din Germania, Italia, Marea Britanie, Macedonia, Rusia, România şi Polonia). Fundaţia Theatrum Gedanense, organizatorul Festivalului, îşi construieşte în prezent propriul Teatru Shakespeare, pe locul unui vechi teatru elisabetan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO